Maktstriden i SD
Mathias Wåg har talat ut i media vid tidigare tillfällen. Den här gången är han dock öppen med sin identitet.

Vänsterextremist: "Jag är Mattias Karlssons nyttiga idiot"

Publicerad 12 mars 2015 kl 15.08

Inrikes. När vänsterextremister åsiktsregistrerar och hänger ut sverigedemokrater så agerar de i själva verket som "nyttiga idioter" åt Mattias Karlsson och SD:s partiledning. Det menar Mathias Wåg, en företrädare för kriminella Researchgruppen som nu talar ut i nättidningen Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att Expressen i samarbete med Researchgruppen hängt ut en lång rad SD-företrädare som kommenterat anonymt på nätet blev 27 personer uteslutna ur partiet. Det anmärkningsvärda var att ingen av de som drabbades fick något stöd från partiledningen utan slängdes åt vargarna, enligt Mathias Wåg. 

"De fick direkt personärenden väckta emot sig. Inte en enda valde Sverigedemokraterna att ta i försvar eller stå upp för", skriver den 43-årige vänsterextremisten.

Det kan dock ha en förklaring. Enligt Wåg ser SD:s partiledning nämligen etablerade medier och vänsterextrema organisationer som Expo och Researchgruppen som medel för att stärka sitt grepp om partiet. Istället för att själva lägga ned resurser på att göra sig av med interna motståndare kan Mattias Karlsson och de andra SD-topparna låta vänsterextremisterna utföra deras "dirty work".

"För det är ju tacksamt att låta medierna stå för avslöjandena om obekväma personer i partiet, utesluta dem – och sedan kunna stå fri från kritik: 'media bedriver en politisk kampanj mot oss som parti'. En dubbel vinst. Så kan man fortsätta hålla sig väl med gräsrötterna och sympatisörerna, men ändå bli kvitt interna konkurrenter om makten. Granskningarna av Sverigedemokraterna ger paradoxalt nog Sverigdemokraternas ledning ett redskap att rikta mot sina interna kritiker", skriver Mathias Wåg.

Enligt Wåg utnyttjar SD-toppen vänsterextremister som vapen mot utmanare inom partiet. Bland annat har Mattias Karlsson använt sig av texter skrivna av "AFA Dokumentation" – och just nu utreds flera personer i partiets styrelse i Stockholms stad efter att ha blivit anklagade för att vara ideologiska avvikare i vänsterextrema Expo.   

Dessutom har partiledningen satt i system att läcka information om sina interna motståndare till medierna, enligt Mathias Wåg.

"Alla journalister som granskar Sverigedemokraterna vet om det. Sverigedemokraterna läcker information. Inte vilka sverigedemokrater som helst, utan informationen kommer alltid från den innersta kretsen i partistyrelsen och riksdagskansliet", skriver 43-åringen.

Mathias Wåg uppger sig vara tacksam för informationen som partiets ledning läcker.

"Det är bara att tacka och ta emot. Med en malande känsla i bakhuvudet av att återigen agera Karlssons nyttiga idiot", skriver han.

Fria Tider har sökt Sverigedemokraterna för en kommentar till Wågs uppgifter och partiets pressekreterare Henrik Winge har bett om att få återkomma med ett svar.


Nyheter från förstasidan

Sarkozy på ställs inför rätta för korruption

Fick avslag på sin sista överklagan. Blir första franska presidenten att ställas inför skranket.0 

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0