Arkivbild: Gevär av typen AR-15.

Vänsterextremist åtalas för gömma med automatvapen

Publicerad 24 april 2019 kl 14.19

Inrikes. En 32-årig vänsterextremist i Jönköping åtalas nu för att ha förvarat en rad automatvapen i en container i Taberg. Vad han planerade att göra är oklart, men enligt åklagaren är brottsligheten synnerligen grov eftersom den är "ideologiskt motiverad".
– Utredningen ger starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, säger åklagare Petra Schöniger.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 6 juni förra året som en utländsk stöldliga larmade polisen efter att ha brutit upp shoppingcontainern i Taberg utanför Jönköping.

I containern fanns förutom automatvapen även en polisuniform, peruker och löshår.

En vänsterextremist kunde så småningom knytas till att vara den som hyrt containern. Han har varit frihetsberövad för grovt vapenbrott sedan den 25 juli 2018. Även andra vänsterextremister har varit frihetsberövade i målet.

I en väska, som flyttats från containern av de som hittat godset, hittade polisen ett komplett funktionsdugligt halvautomatiskt gevär av typen AR-15 samt magasin och patroner till geväret. Vidare hittades i containern och på en annan plats i Taberg flertalet vapendelar till samma gevärstyp. Dessutom anträffades vapendelar till ett halvautomatiskt gevär av typen AR-10, som är av grövre kaliber.

Totalt påträffades delar som kunde sättas ihop till fem kompletta halvautomatiska AR-15-gevär.

– Utredningen visar att det funktionsdugliga vapnet av typen AR-15 har satts ihop och färdigställts inne i containern och att det därefter har avfyrats. Övriga påträffade delar av samma gevärstyp hade kunnat sättas ihop till fyra fullt funktionsdugliga vapen. Det är fråga om vapen av särskilt farlig beskaffenhet, säger kammaråklagare Petra Schöniger som ansvarar för utredningen.

På Bondberget, mellan Jönköping och Huskvarna, hittade några orienterare i oktober 2018 en väska som bland annat innehöll vapendelar och patroner som är kompatibla med AR-15 samt diverse verktyg som behövs för att tillverka vapen av samma typ. Under den senare delen av utredningen kunde dessa fynd också kopplas samman med fynden i Taberg.

– Jag menar att mannen kan kopplas till de här fynden på flera sätt. Bland annat finns teknisk bevisning som binder honom till containern, det funktionsdugliga vapnet och fynden på Bondberget, säger Petra Schöniger.

Den misstänkta mannen förnekar brott. Han medger att det är han som i praktiken hyrt containern men uppger att det inte var han som disponerade containern när fynden gjordes.

Utredningen har varit mycket omfattande, med bland annat brottsplatsundersökning, många tekniska undersökningar och många förhör. I ett relativt sent skede av utredningen lämnade mannen uppgifter som ledde till att nya utredningsåtgärder behövde genomföras.

Utredningen har dock inte givit några närmare svar på vad vapnen skulle användas till.

– Utredningen ger dock starkt stöd för att den åtalade mannen har kopplingar till den autonoma miljön, vilket är en av anledningarna till att jag anser att brottet bör bedömas som synnerligen grovt. För att inte föregripa prövningen i domstol avser jag inte att gå in på några närmare detaljer kring detta för närvarande, säger Petra Schöniger.

"Brottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom det varit fråga om ett stort antal vapen av särskilt farlig beskaffenhet samt eftersom innehavet varit av synnerligt farlig art, särskilt då brottsligheten varit ideologiskt motiverad och vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kunnat befaras komma till brottslig användning", står det i åtalet.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.