Böneutropen i Växjö

Växjö kommun: Det spelar ingen roll vilket budskap böneutropen har

Publicerad 22 mars 2018 kl 11.05

Inrikes. Miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö kommun har nu yttrat sig om böneutropen som stadens muslimer vill anordna. Enligt nämnden har man inte tagit någon hänsyn till vilket budskap som kommer ropas ut i moskéns högtalare. Kommunen kräver bara att de håller sig inom lagom ljudnivåer.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i februari som stiftelsen Växjös muslimer lämnade in en ansökan om att få anordna böneutrop en gång i veckan från moskén i den invandrartäta stadsdelen Araby i Växjö.

Polisen begärde då in ett yttrande från Växjö kommun.

På onsdagen kom ett förslag på ett sådant yttrande. Det påpekar visserligen att böneutropet inte får överskrida de riktvärden som finns för ljudnivåer, men själva budskapet struntar man i.

KD-ledaren Ebba Busch Thor har kritiserat böneutropen eftersom dess syfte enligt henne är att "proklamera en religions andliga makt över ett bostadsområde". 

– Vi har inte tagit någon hänsyn till ljudutsändningens innehåll och budskap, säger Tobias Adersjö (MP), ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Växjö kommun, till SVT.

Kommunen föreslår bland annat att moskén riktar sina högtalare på ett sätt så att de inte stör omgivningen för mycket, då det finns flera bostadshus och skolor i närheten.

Men frågan är så pass känslig att kommunen inte vågar låta en ensam tjänsteman stå för yttrandet. Därför kommer miljö- och hälsoskyddsnämnen ta upp ärendet den 27 mars, något man i normalfall inte gör. Enligt Tobias Adersjö riskerar namngivna tjänstemän att utsättas för hot och trakasserier från människor som inte alls vill ha några böneutrop i staden.


Bok. Ingrid Carlqvists svidande uppgörelse med bisarra nya Sverige.0 Plus

Kräktes två liter "svart vätska" innan sin död. SMS:ade sin mamma: "Din pojke är i fara, om nånting händer med mig, undersök."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hör de mystiska "monstervrålen" från bergen. Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake.0 Plus

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus

Kultur

Danska Sarah, 19, vägrar dejta turk – rasiststämplas i Sverige. "Jag är inte så mycket för utlänningar"0 Plus