Böneutropen i Växjö
Genrebild.

Domstol godkänner högljudda böneutrop – något svenskarna "måste räkna med"

Publicerad 21 november 2018 kl 21.58

Lag & Rätt. Svenska folket måste "räkna med" att störas av muslimska böneutrop i Sverige. Det fastslår nu Förvaltningsrätten i Malmö, som prövat polisens beslut att tillåta högtalarutsända böneutrop från en moské i Växjö. De tre nämndemännen från SD, M och KD var överens om att köra över villaägarna.

Gilla artikeln på Facebook

Personer som bor i närheten av moskén i Växjö har överklagat polisens beslut om böneutrop.

Tidigare i år beviljade polismyndigheten tillstånd till högtalarutsända böneutrop, som är inspelade i förväg och som sänds under cirka 3 minuter mitt på dagen en gång i veckan inom tättbebyggt område. Beslutet innehåller villkor om högsta godtagbara ljudnivåer. Ljudet får inte överstiga 45 decibel inomhus i området eller 110 decibel utomhus.

De boende i området menar dock att utropen i verkligheten är så högljudda att de störs av dem. De har även hävdat att det strider mot religionsfriheten att tvingas höra utrop med religiöst budskap och att utropen skapar oro och oordning i samhället.

Men förvaltningsrätten i Malmö är av en annan uppfattning.

Religionsfriheten innebär även en viss frihet att sprida och ta del av religiös förkunnelse, konstaterar domstolen.

"Beslutet att bevilja tillstånd till böneutropen strider enligt förvaltningsrättens bedömning inte mot religionsfriheten eller mot någon annan av de grundläggande fri- och rättigheter som enskilda tillförsäkras genom regeringsformen och Europakonventionen", skriver rätten i ett pressmeddelande.

Förvaltningsrätten konstaterar vidare att inom en tätort "måste man räkna med vissa störningar i form av ljud och buller".

"De tillåtna ljudnivåerna vid böneutropen följer Folkhälsomyndighetens riktvärden och innebär att hänsyn har tagits till att det finns bostäder och skolverksamheter i närheten av moskén. Förvaltningsrätten har kommit fram till att tillståndet har beviljats med iakttagande av kraven i ordningslagen på att hänsyn ska tas till trafiken samt till allmän ordning och säkerhet", fortsätter domstolen.

Överklagandena har därför avslagits.

Bakom domen står domaren Kerstin Hardgren samt de tre politiskt tillsatta nämndemännen Ulf Hägg (SD), Åsa Dencker (KD) och Kurt Hansson (M).


Forskarna själva chockade av resultatet. Åldrandet bromsades inte bara – försökspersonernas kroppar blev flera år "yngre".0 Plus

Börjar gallskrika: "Snälla skjut mig inte!" Manlig kollega reagerar blixtsnabbt – och kommer till undsättning.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Kinas köttmarknader öppna igen – fortsätter sälja fladdermöss

Firar sin "seger" över corona. Samtidigt som tusentals européer nu dagligen dör av Kinaviruset.0 

Ekonominyheter

Ansöker om rekonstruktion. 1.000 anställda berörs om bolaget går omkull.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.