Våldtäkten på Sheraton
© FT GRAFIK

Våldtäktsman utvisas efter granskning

Publicerad 20 december 2013 kl 20.09

Inrikes.Först ville åklagaren Daniel Jonsson inte yrka på utvisning i åtalet mot den 34-årige somaliern Abdi Hakim Ali, som hade våldtagit en döende kvinna i garaget under Sheraton hotel i Stockholm. Men efter Fria Tiders artiklar om händelsen utvisas nu 34-åringen ändå.

Gilla artikeln på Facebook

Hakim Ali döms för våldtäkt, stöld, grov stöld, försök till stöld, snatteri och brott mot knivlagen till fängelse i fem år. Han frias däremot för brott mot griftefriden, som han också åtalats för, eftersom det inte går att fastställa exakt när kvinnan han våldförde sig på dog.

Tingsrätten fattade också beslut om att utvisa Hakim Ali, som förbjuds att återvända till Sverige de närmaste tio åren.

I en intervju med Fria Tider den 29 november hävdade kammaråklagare Daniel Jonsson bestämt att det inte fanns några som helst juridiska möjligheter att få somaliern utvisad ur landet. Därför tänkte han heller inte framställa något utvisningsyrkande.

–– Det finns en regel som säger att om man har haft permanent uppehållstillstånd i mer än fyra år så krävs det mycket mer än annars för att kunna utvisa någon. Jag gör bedömningen att mannen har bott här så pass länge och har haft uppehållstillstånd så pass länge att det inte går att få honom utvisad, sade Daniel Jonsson till Fria Tider då.

När Fria Tider frågade Jonsson om han, mot bakgrund av risken för att 34-åringen begår fler våldtäkter i Sverige, ändå inte känner att han har ett ansvar att försöka få mannen utvisad, svarade han nej.

–– Jag förstår inte varför en somalisk kvinna i så fall skulle vara mindre värd än en svensk kvinna i det här sammanhanget. Han kan ju lika väl begå brott där nere om han skulle bli utvisad, så där känner inte jag någon skillnad på människor på det viset, sade Jonsson.

Men lagom till huvudförhandlingen kom Jonsson på nya tankar och yrkade att Hakim Ali skulle utvisas.

"Den tilltalade utvisas ur riket med förbud att återvända hit före 2023-12-19. Överträdelse av förbudet kan medföra fängelse i högst 1 år", står det i den färska domen från Stockholms tingsrätt.

I domen understryker tingsrätten att Hakim Ali inte har någon som helst beaktansvärd anknytning till Sverige. Han får därför inte någon straffrabatt med anledning av utvisningen, vilket annars är brukligt när invandrare som har hunnit etablera sig i Sverige utvisas.

"Abdi Hakim Ali har inte en sådan anknytning till Sverige att det finns skäl att beakta utvisningen av honom i samband med straffmätningen", skriver tingsrätten i sin dom.

När Fria Tider når Daniel Jonsson under fredagseftermiddagen hävdar han dock bestämt att det hastigt påkomna utvisningsyrkandet inte har någonting med uppmärksamheten i Fria Tider att göra.

–– Jag kollade mer på praxis, hur det såg ut, och insåg att det inte är helt uppenbart och då tänkte jag att då får tingsrätten pröva den frågan.

Blev du överraskad av att rätten fattade beslut om utvisning?
–– Ja, jag blev nog det. Jag trodde inte att de skulle fatta det beslutet. Men det fanns ju grund för det.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Marginalen bank: Fel att beskriva våra lån som en gåva från skattebetalarna

"Är inte återbetalningsfria".. Så svarar banken på gårdagens artikel om subventionerade lån till kvinnor och minoritetsgrupper.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Brev till kultursidan. Omöjligt att förstå Sveriges nedgång utan att förstå ägandet, skriver Johan Alltman.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0 

Sabaton i allvarlig bilolycka. "Vi är glada över att vara vid liv."0