Våldtäkten på Sheraton
"Jag får inget socialbidrag – shit happens", lyder Abdi Hakim Alis förklaring till att han fortsätter begå brott. Han förekommer sedan tidigare under 26 avsnitt i belastningsregistret, bland annat för våldtäkten på Sheraton (bilden).

Dömdes till utvisning för dödsvåldtäkt – men Abdi, 38, är kvar i Sverige och begår nya brott

  • Abdi Hakim Ali våldtog man och döende kvinna
  • Dömdes till fängelse 2014 – men är redan en fri man
  • Utvisningen "kan inte verkställas" – Somalia vill inte ta emot honom
Publicerad 17 maj 2017 kl 19.18

Granskning. Abdi Hakim Ali, 38, våldtog en kvinna som dog i samband med våldtäkten. För detta dömdes han till fängelse och utvisning – men redan i januari släpptes han trots det på fri fot och nu döms somaliern för nya brott, kan Fria Tider avslöja.
– Det finns inget återtagandeavtal med Somalia och det är inte ett lätt land att verkställa beslut till, säger Emelie Lindvall vid gränspolisen.

Dela artikeln

Hösten 2013 våldtog den kriminelle somaliern Abdi Hakim Ali vid olika tillfällen en man på ett härbärge och en döende kvinna i ett parkeringsgarage under Sheraton Hotel på Vasagatan.

Kvinnan avled antingen under eller strax efter våldtäkten, och Fria Tiders rapportering kring fallet väckte stor uppmärksamhet.

"Han kan ju lika väl begå brott där nere"
Trots brottens bestialiska natur valde kammaråklagare Daniel Jonsson först att inte yrka på utvisning när han åtalade den somaliske våldtäktsmannen. När Fria Tider frågade Jonsson om han inte kände ett personligt ansvar för att få mannen utvisad blev svaret nej.

– Jag förstår inte varför en somalisk kvinna i så fall skulle vara mindre värd än en svensk kvinna i det här sammanhanget. Han kan ju lika väl begå brott där nere om han skulle bli utvisad, så där känner inte jag någon skillnad på människor på det viset, sade åklagaren.

Efter Fria Tiders granskning ändrade sig emellertid Daniel Jonsson, och den 19 februari 2014 fastställde hovrätten att Abdi Hakim Ali skulle dömas till fem års fängelse och utvisning.

Ute igen – efter ett par år
Men redan den 25 januari 2017 blev somaliern, som förekommer under 26 avsnitt i belastningsregistret, villkorligt frigiven – och kunde trots utvisningen omedelbart återgå till att begå nya brott som en fri man.

I fredags dömdes han av Stockholms tingsrätt till åtta månaders fängelse för bland annat grov stöld efter att ha stulit en Iphone av en kvinna på t-centralen i Stockholm. Han dömdes också för att under våren ha stulit ett par hörlurar på Clas Ohlson och ett par skor från en butik.

– Jag har inget jobb eller socialbidrag. Shit happens, löd somalierns förklaring till stölderna när han förhördes av polis.

Läs också: Dömd till utvisning för rekordvåldtäkt men får stanna ändå: "Afghanistan vägrar ta emot honom"

Somalia vägrar ta emot dömda
Assistentåklagare Rolla Akkache, som ansvarade för det senaste stöldmålet, säger att hon frågade Migrationsverket om den uteblivna utvisningen i samband med åtalet.

– Jag var i kontakt med Migrationsverket och de sa att det inte fanns något verkställighetsbeslut. Han är ju medborgare i Somalia och det är svårt att verkställa en utvisning dit. Det är min spontana slutsats om varför han inte utvisades, säger hon.

Polisen vägrar uttala sig om enskilda utlänningsärenden med hänvisning till sekretessen. Emelie Lindvall, sakkunnig inom gränspolisen, uppger dock att Somalia är ett av de länder som ofta vägrar att ta emot medborgare som utvisats från Sverige för brott.

– De tar emot personer som återvänder på frivillig grund, säger hon och fortsätter:

– Vi kan ta kontakter med Somalia i enskilda ärenden, men det finns inget återtagandeavtal med Somalia och det är inte ett lätt land att verkställa beslut till.

Strikt sekretess
Enligt Lindvall är en anledning till att polisen inte uttalar sig om enskilda fall att det då kan bli svårare att verkställa utvisningar.

– Om det kommer fram i massmedia att en viss person är dömd här eller har sökt asyl här i Sverige så kan vi inte verkställa det här beslutet för då får de automatiskt något som kallas för sur place-skäl. Enligt praxis i Europadomstolen, bland annat, löper man i sådana fall ett större risk för förföljelse vid ett återvändande. Därför är man jätteförsiktig med att uttala sig i enskilda ärenden.

Som exempel tar hon den misstänkte Stockholmsterroristen Rakhmat Akilov.

– I det fallet har man gått ut med namn och bild och att han är asylsökare från Uzbekistan. Och potentiellt sett – jag säger inte att det blir så – skulle det kunna bli så att den personen inte kan utvisas om han blir dömd för det här, säger Emelie Lindvall.

63-åring avbröt fräcka stölden
Inte bara de våldtäkter som Abdi Hakim Ali gjort sig skyldig till utan även hans stölder präglas av ett hänsynslöst tillvägagångssätt. I februari 2014 publicerade Fria Tider en film som visade hur somaliern försökte råna en utslagen man på McDonalds på Vasagatan i Stockholm. Klippet fångade hur vittnet Britta, 67, avbröt rånförsöket – och gav våldtäktsmannen en rejäl utskällning.

– Fy fan vad dåligt. Stick! Dra åt helvete, skitstövel, sade Britta, som också ryckte mössan av Hakim Ali och sopade till honom med den:

– Det känns dubbelt så bra nu när vi fått reda på vad han också har gjort, sade Britta till Fria Tider efter att somaliern dömts för våldtäkterna.

Säger nej – på Facebook
Just nu säger Sverige nej till att kriminella invandrare ska få stanna i Sverige. Uppropet har lockat tiotusentals svenskar på den sociala nätverkssajten Facebook. Du kan själv gå med i uppropet genom att klicka "Gilla" på knappen nedan:

FT GRÄVGRUPPEN


Nyheter från förstasidan

Så bidragsmaximerade Ibn Rushd sin verksamhet

Fastighetsaffärer, coronabidrag och skattemedel. Journalisten Johan Westerholm har tittat närmare på hur bidragen kan regna över en muslimsk verksamhet.0 

Ekonominyheter

Dog på nytt idag. "För frågor om transaktioner, var vänlig kontakta din bank".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.