Revolutionära fronten
Polisingripande strax utanför tingsrätten i Västerås i samband med rättegången mot vänsterextremisterna i slutet av mars.
Läsarbild

Vänsterextremister frias för våldsbrott

Publicerad 14 april 2014 kl 16.53

Inrikes.Trots omfattande bevisning frias fyra av de sex medlemmar i Revolutionära Fronten som åtalades i Västerås i mars. Vänsterextremisterna anklagades för en lång rad våldsdåd riktade mot politiska motståndare i Mälardalsregionen. Enligt åklagaren bygger en av de friande domarna på att domaren har blandat ihop olika datum.

Gilla artikeln på Facebook

Huvudmannen, 23-årige Dennis Miraballes, döms till fem månaders fängelse för olaga hot, ofredande, skadegörelse och brott mot knivlagen. Han frias dock för två fall av misshandel, försök till mordbrand och olaga hot.

Ytterligare en 22-åring fälls för brott mot knivlagen – men de fyra andra åtalade går helt fria.

Bland de tio åtalspunkterna ingick attentat med brandbomber och ammoniak mot olika kvinnors bostäder samt flera fall av misshandel. I den omfattande bevisningen ingick Revolutionära Frontens egna filmer som dokumenterar våldsdåden, samt chattloggar där vänsterextremisterna ses planera brotten och diskutera dem i efterhand.

Efter en brutal misshandel av en politisk motståndare och hans flickvän ska vänsterextremisterna ha skrutit om brottet i chatten i efterhand, enligt åklagaren:

– Köttade ni han [brottsoffrets namn] eller va han heter, snubben som åkte på däng med sin nassebrud?

– Japp.

– Hon jag slog i ansiktet med ett dammsugarrör.

Tingsrätten väljer dock att fria de åtalade för de grövre åtalspunkterna. I domen konstateras att det visserligen är klarlagt att brotten har begåtts och att Revolutionära Fronten ligger bakom dem, men att det inte går att knyta olika gärningsmän till specifika handlingar, bland annat eftersom de använt sig av "vi" i chatten.

I fallet som involverade ett dammsugarrör friades Miraballes och en misstänkt 21-åring, trots att de hade identifierats av brottsoffret. Enligt tingsrätten kan de inte ha befunnit sig på brottsplatsen vid den aktuella tidpunkten.

"Den huvudsakliga invändningen mot åtalet är dock av tidsmässig natur. Det är ostridigt att Miraballes och [21-åringen] stoppades av polis i en bil i Eskilstuna. Enligt utredningen stoppades bilen kl 01.07 på Krongatan i Eskilstuna. Polisen avrapporterade klar på plats kl 01.29. Aktuell misshandel skedde enligt anmälan kl 01.30 - 01.40 på Benvägen i östra Västerås. Sträckan mellan platserna är cirka 50 km. Andra tidsangivelser har inte förekommit i målet och med dessa som finns saknas det faktisk möjlighet för Miraballes och [21-åringen] att befinna sig i Västerås under perioden 01.30 till 01.40. Åtalet skall därför ogillas", står det i domen.

Enligt åklagare Helena Lundgren bygger den friande domen på att domaren har blandat ihop två olika datum. Poliskontrollen skedde i själva verket en månad senare.

- Där har man misstagit sig på en månad, olyckligtvis, säger Lundgren till VLT.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Sverige göder sina oligarker näst mest i världen

Nya siffror från Financial Times. "Den mest övergödda finns – hör och häpna – i Sverige".0 

Ekonominyheter

Företagare ska kunna dömas för bidragsbrott

Utskottsinitiativ mot bidragsfusk.. Nu ska bidragsbrottslagen även omfatta statliga stöd till företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Sultani berättar själv i förhör. Men ändå åtalas mannen inte för terroristbrott.0 

Mer från Inrikes

SD-kravet: Hissa Israels flagga över Rosenbad

Vill se främmande statens fana på Sveriges regeringskansli.. "Björn Söder har skickat in en begäran om detta till regeringen."0 

Vaccinet "märks inte". Majoriteten av de vårdade över 65 har fått vaccin.0 

Vetenskap

Ny månbas första steg mot resor till mars. Resan till mars tar tre år.0 

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus