Måns Vestin är vänsterpartistisk lokalpolitiker i Stockholm.

V-politiker "kommer ut som tafsare" i debattartikel

Publicerad 17 januari 2016 kl 16.27
Av Mattias Albinsson

Politik. Den vänsterpartistiske lokalpolitikern Måns Vestin skriver i en debattartikel i Aftonbladet idag om hur han själv en gång tafsat en tjej på rumpan i samband med ett krogbesök.
– Gemensamt för de som reagerar negativt och är arga på mig är att de flesta är män, säger han.

Dela artikeln

Vestin är politiskt aktiv i Stockholm och ledamot i Vänsterpartiet Storstockholms antirasistiska utskott. Händelsen då han enligt egen utsago ofredade en kvinna sexuellt ska ha inträffat för över 15 år sedan när han själv var 25 år gammal. Den kvinna han tafsade på blev arg och hämtade en vakt, men Vestin, som redan då var en vänsterpolitiskt övertygad feminist, blev högljutt försvarad av en av sina vänner.

"Det kan inte ha varit han! Han skulle aldrig! Jag gömde mig i ett hörn och skämdes som ett djur. Nej, jag skulle aldrig. Trodde jag, tills jag ändå gjorde det. Fast jag var både vänster och feminist", skriver Vestin i debattartikeln.

Debattinlägget med rubriken "Jag lät min hand ta tag i hennes rumpa" ska ses mot bakgrund av sexövergreppen mot kvinnor i Köln och flera andra tyska städer, såväl som i Kalmar, Karlstad vid nyår. Vestin menar att vi svenska män också kan ha dålig kvinnosyn, precis som invandrade män.

Reaktionerna på debattartikeln har varit blandade på Twitter och i sociala medier. Alla håller inte med om att svenska män har en lika dålig kvinnosyn som många av de asylinvandrare som kommer till Sverige från framförallt Mellanöstern och Afrika.

"Allihop är män"
– Gemensamt för de som reagerar negativt och är arga på mig är att de flesta är män, säger Måns Vestin till Fria Tider.

Samtidigt erkänner han att han mest läser vad feminister på vänsterkanten tycker och tänker och därför inte följer vad människor med högersympatier skriver.

– Jag ser ju de debattörer som är på min sida, det är ju de jag är kompis med och följer på Twitter, så man får en vinklad bild av debatten, konstaterar han.

"En del av vår svenska kultur"
På Twitter är det dessutom flera som tycker att Vestin försöker sig på att skylla sitt odrägliga beteende på alkoholen. "Sjukt pinsam text. Ta ansvar för att du saknar ryggrad istället", skriver en arg kvinna.

– Jag tycker inte jag ursäktade någon i texten, men jag kan förstå att man kan läsa det så, säger Vestin och fortsätter:

– Det är en del debattörer som har sagt att när svenska män begår övergrepp så är det mot vår kultur, men när andra män gör det är det en del av deras kultur. Det är lite det jag vänder mig emot. Jag tycker inte att övergrepp mot kvinnor är mot svensk kultur, utan det är en del av vår svenska kultur som vi måste prata om.

Ser du någon skillnad i skala, som i Köln till exempel där kvinnor jagades av väldigt stora grupper av män eller för all del Kungsträdgården med stora grupper av män, att det är skillnad i tillvägagångssätt?
– Jag tänker att kvinnoförtryck tar sig olika uttryck i olika länder. Jag tänker att det kan vara lika illa att åka till Thailand och köpa sex som att tafsa på en kvinna i en bubbelpool. Att det är lätt att se det som andra gör som sticker ut från det vi själva gör.

Ser du någon skillnad i hur kvinnor upplever att samhället blivit mer otryggt rent generellt? I synnerhet i sådana här sammanhang, som konserter?
– Jag tycker att den gemensamma nämnaren för de kvinnor som skriver i debatten är att de talar om att det varit otryggt redan innan. Jag tycker det verkar mer vara män som driver den tesen.

Feminister rannsakar sig
Vestin tror att feministiska män är bättre på att inse när de beter sig illa mot kvinnor än män med högerpolitiska sympatier, trots att han själv tafsade på en kvinna när han var full.

– Jag tror att man möjligtvis är mer benägen att rannsaka sig själv i de här frågorna om man är feminist, säger han.

– Man är mer benägen att inte inse själv att det är fel skulle jag vilja säga, om man är mer eller mindre benägen att begå övergreppet vet jag inte, säger han om de män som inte är feminister.

Själv känner jag inte alls igen mig i din text, kan du förstå om många män inte känner igen sig?
– Jag kan förstå att man inte känner igen sig i själva tafsandet. Att man inte skulle känna igen sig i kulturen tycker jag låter jättekonstigt. Jag beskriver inte bara min umgängeskrets, utan min mellanstadieklass, min arbetsplats, flera olika umgängeskretsar och så vidare. Det är ett väldigt genomgående mönster vad jag har sett.

Reaktioner på Twitter


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Fler svenskar har kontantreserv efter krigsstarten

Nu har varannan kontanter hemma i beredskapssyfte.. "De senaste årens omvärldshändelser har ökat svenskarnas medvetenhet."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.