Brexit

Var är drottningen?

Publicerad 3 juli 2016 kl 22.30
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Storbritanniens drottning Elizabeth II har varit märkligt frånvarande sedan förra veckans folkomröstning om utträde ur EU. Det skriver The Guardian.

Gilla artikeln på Facebook

Drottning Elizabeth II har tidigare hållit tal till nationen i tider av kris och nöd. Vid prinsessan Dianas död 1997 höll hon, efter mediala påtryckningar, ett efterlängtat tal.

– Vi har alla på våra olika sätt försökt hantera det här, sade hon.

– Det är inte lätt att uttrycka en känsla av förlust eftersom den första chocken ofta följs av blandade känslor; misstro, oförståelse, ilska – och oro för de efterlevande.

Och vid terrordåden som drabbade London sommaren 2005 skyndade sig hon att besöka terroroffer som vårdades på sjukhus.

– Gårdagens bombdåd har djupt påverkat oss alla, sade hon i ett tal från en sjukhusmatsal.

Inför den skotska folkomröstningen om självständighet 2014 uppmanade den brittiske drottningen väljarna att "tänka väldigt noga på framtiden". Uttalandet tolkades som att kungahuset motsatte sig ett självständigt Skottland.

Men inför, under, och efter den brittiska folkomröstningen om utträde ur EU har drottningen lyst med sin frånvaro. Hon har inte med ett ord röjt sin egen inställning i frågan, om hon föredrar att Storbritannien stannar kvar i unionen eller lämnar den.

I synnerhet EU-anhängare tycks nu efterlysa tröstande ord från hennes majestät. Och The Guardian, som anses vara tätt knuten till brittiska Labour som motsatte sig Brexit, föreslår att drottningen återanvänder sitt tal från 1997:

– Vi har alla på våra olika sätt försökt hantera det här. Den första chocken följs ofta av blandade känslor; misstro, oförståelse, ilska...


Chockerande videon. Skräckdådet sker mitt på dagen – inför publik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.