Varannan elev i årskurs 9 utsattes för brott

Publicerad 22 februari 2021 kl 12.51

Inrikes. Ungefär hälften, 48 procent av alla elever i årskurs 9 uppger att de under 2019 utsatts för misshandel, hot, rån, sexualbrott eller stöldbrott. Nästan varannan ung kvinna (16-24 år), 44 procent, känner sig så otrygg i det egna bostadsområdet att de inte vågar gå ut ensamma på kvällarna.

Gilla artikeln på Facebook

De nya siffrorna kommer från en analys som tagits fram av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Barnombudsmannen. Analysen omfattar statistik från Brottsförebyggande rådet under åren 2015 till 2020.

År 2019 uppgav 27 procent av eleverna i årskurs 9 att de utsatts för minst en stöld under de senaste tolv månaderna. 18 procent av eleverna uppger att de utsatts för lindrigare våld vid något tillfälle under samma period. Det sker oftast i skolan eller på skolgården.

Fyra procent av eleverna i årskurs 9 uppgav att de år 2019 utsatts för grövre våld vid något tillfälle. Något fler flickor än pojkar uppger att de utsatts för hot vid något tillfälle de senaste tolv månaderna, 14 respektive elva procent.

Skillnaden mellan pojkar och flickor är tydligast vid utsatthet för sexualbrott. En av fem flickor i årskurs 9 (20 procent) uppger att de utsatts för sexualbrott vid något tillfälle under de senaste tolv månaderna. Samma siffra bland pojkar är 6 procent. Vanligast är att det sker i samband med exempelvis fester, festivaler och konserter.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

"Stor meteor" över Sverige och Norge

Eldklot lyste upp himmelen vid norska gränsen. "Det är en stor meteor, och det här är sällsynt".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0