Varannan elev i årskurs 9 utsattes för brott

Publicerad 22 februari 2021 kl 12.51

Inrikes. Ungefär hälften, 48 procent av alla elever i årskurs 9 uppger att de under 2019 utsatts för misshandel, hot, rån, sexualbrott eller stöldbrott. Nästan varannan ung kvinna (16-24 år), 44 procent, känner sig så otrygg i det egna bostadsområdet att de inte vågar gå ut ensamma på kvällarna.

Gilla artikeln på Facebook

De nya siffrorna kommer från en analys som tagits fram av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, och Barnombudsmannen. Analysen omfattar statistik från Brottsförebyggande rådet under åren 2015 till 2020.

År 2019 uppgav 27 procent av eleverna i årskurs 9 att de utsatts för minst en stöld under de senaste tolv månaderna. 18 procent av eleverna uppger att de utsatts för lindrigare våld vid något tillfälle under samma period. Det sker oftast i skolan eller på skolgården.

Fyra procent av eleverna i årskurs 9 uppgav att de år 2019 utsatts för grövre våld vid något tillfälle. Något fler flickor än pojkar uppger att de utsatts för hot vid något tillfälle de senaste tolv månaderna, 14 respektive elva procent.

Skillnaden mellan pojkar och flickor är tydligast vid utsatthet för sexualbrott. En av fem flickor i årskurs 9 (20 procent) uppger att de utsatts för sexualbrott vid något tillfälle under de senaste tolv månaderna. Samma siffra bland pojkar är 6 procent. Vanligast är att det sker i samband med exempelvis fester, festivaler och konserter.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Beväpnade sig med kniv och högg ned invandraren. Mammans panikartade larmsamtal: "Hon tänker alltså ta livet av två killar."0 Plus

Nyheter från förstasidan

AFS får tre mandat i kyrkomötet

SD backar stort. Men uppstickaren Alternativ för Sverige får mandat till sist.0 

Ekonominyheter

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Afghanistan är inte ett isolerat fiasko. 20 år efter 11 september utmanas USA:s makt från alla håll, skriver Pat Buchanan.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0