Upplopp i Malmö

Video: "Allahu akbar" – här tar muslimerna över Malmös gator

Publicerad 28 augusti 2020 kl 23.39

Inrikes. Våldsamma upplopp skakade Malmö under fredagskvällen när hundratals uppretade muslimer intog gatorna.

Gilla artikeln på Facebook

I videoklipp som sprids i sociala medier syns och hörs hur muslimerna skanderar det islamistiska stridsropet "Allahu akbar" samt tänder eld på bildäck och annat bråte. Även flera bilar har stuckitis i brand under kvällen och det brinner dessutom i ett underjordiskt garage.

Polisen uppger på sin hemsida att poliser och polisfordon attackerats av folkmassan och att ett flertal personer frihetsberövats. Oroligheterna har främst fokuserats till Amiralsgatan, i närheten av invandrartäta Rosengård, och intilliggande kvarter.

Bakgrunden till de våldsamma scenerna i Malmö är att den danske politikern Rasmus Paludan planerat åka till Malmö för att elda upp ett exemplar av Koranen, islams heliga skrift, som en yttrandefrihetsmarkering.

Paludan stoppades emellertid av svensk polis redan vid gränsen och avvisades tillbaka till Danmark innan han hann genomföra koranbränningen. Han är nu belagd med inreseförbud i Sverige då han bedöms vara "ett hot mot allmän ordning och säkerhet i Sverige".

Den danske politikern håller emellertid inte med om att det är han som är hotet mot Sverige.

– Jag tycker att det är de som reagerar mot det jag gör som utgör ett hot, säger han i en kommentar.

Koranbränningen genomfördes under fredagen ändå, av andra aktivister, något som retar upp muslimer i Malmö och vilket är bakgrunden till kvällens våldsamma upplopp.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0