VIDEO: Här marscherar de illegalt in i Sverige – medan polisen ser på

Publicerad 6 september 2017 kl 08.53

Inrikes. Ett 50-tal personer som nekats asyl i Finland tågade illegalt över gränsen till Sverige – medan svensk polis bara stod och såg på. I Haparanda välkomnades de arabiska männen av leende, blonda unga kvinnor från Migrationsverket och bussades sedan vidare till Boden.
– Det är 1.000 personer till i Kemi som ska till Sverige, säger en av de illegala invandrarna till Fria Tiders reporter på plats.

Dela artikeln

Utanför köpcentrumet Rajalla, som ligger precis vid gränsen mellan Haparanda och Torneå, samlades på tisdagen ett 50-tal asylsökare för att protestera mot att de fått avslag på sina asylansökningar i Finland.

Både svenska och finländska poliser fanns på plats – men bara för att upprätthålla ordningen vid själva demonstrationen. Gränskontrollen på den svenska sidan hade inte förstärkts trots att polisen sedan tidigare kände till de illegala invandrarnas planer.

Efter demonstrationen gick gruppen, som främst bestod av vuxna män från Irak, helt sonika över till den svenska sidan. Dit kom sedan en buss från Johanssons Bussar i Kalix som körde de illegala invandrarna vidare till Migrationsverket i Boden där de nu ska ansöka om asyl i Sverige.

På plats vid gränsen fanns under tisdagen förutom Fria Tiders reporter även företrädare för finska medier och svenska alternativa medier. Få journalister från de stora svenska mediebolagen syntes dock till.

Vid busstationen i Haparanda stod även två unga blonda kvinnor från Migrationsverket och delade ut broschyrer till de illegala invandrarna med instruktioner om hur man söker asyl och bidrag i Sverige.

Migrationsverket i Boden ska nu pröva om ärendena ska handläggas enligt Dublinförordningen.

– Om det är så kommer Migrationsverket fatta beslut om att överföra de här personerna tillbaka till Finland som är ansvarig stat för deras asylärende, säger Carolina Pedersen vid gränspolisen i Norrbotten till Sveriges Radio

Redan på måndagen valde en mindre grupp arabiska män att ta sig över gränsen till Haparanda. En av dem uppgav då till Fria Tider att många fler är på väg.

– Jag har varit i Finland i två år men fick inte asyl. Nu ska jag till Frankrike. Det är 1.000 personer i Kemi som ska till Sverige. Jag tänker inte åka tillbaka till Irak. Aldrig! förklarade mannen på engelska.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.