Wikileaks: Sverige ville bomba afghaner för att sälja Jas

Publicerad 27 augusti 2021 kl 05.19

Utrikes. År 2008 ville Försvarsmakten att Sverige skulle delta med JAS-plan i kriget i Afghanistan – för att marknadsföra stridsflygplanet till andra länder. Det visar läckta telegram som publicerats av Wikileaks, skriver Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Det är i en ambassadrapport från Robert Silverman, USA:s dåvarande Chargé d´Affaires för ambassaden i Stockholm, som Sveriges intentioner beskrivs.

Enligt dokumentet har den humanitära stormakten delvis haft andra motiv för sitt deltagande i kriget i Afghanistan än de som sett dagens ljus i svenska medier.

"JAS Gripen-jaktplan. Sveriges försvarsmakt har öppet föreslagit att JAS Gripen ska skickas till Afghanistan. Den svenska militären har lobbat för att sätta in planet där och sagt att stridserfarenheten kan gynna flygvapnet -- och bidra till marknadsföringen av Gripen", skriver han i rapporten.

Den officiella orsaken till Sveriges deltagande har dock varit att driva flickskolor och satsa på "mänskliga rättigheter" i Afghanistan.


Tusentals protesterade på Facebook. Men utpekade mannen får jobba kvar inom staten – trots bildbevis.0 Plus

Afghanerna våldtog flickor. Ett av offren försökte ta sitt liv efter övergreppen – men våldtäktsmännen får milda straff.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Få gravida svenskor tar vaccin – läkare ska tvingas mörka

Majoritet gravida svenskor väntar med sprutan. Nu ska Läkemedelsverket och FHM läxa upp kvinnliga läkare besvarat frågan om huruvida de själva skulle tagit sprutan under en graviditet.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.