Coronavirusets ursprung

Wuhan-virologer blev sjuka före pandemin

Publicerad 24 maj 2021 kl 07.35

Utrikes. Tre forskare från det virologiska institutet i Wuhan – som experimenterar med och modifierar olika coronavirus – insjuknade i covid-19-liknande symtom redan i november 2019. Det visar en amerikansk underrättelserapport som Wall Street Journal kommit över.

Dela artikeln

Redan tidigt under corona­pande­min uppstod misstankar om att det smittsamma coronavirus som orsakar covid-19 kan ha skapats på ett labb i Wuhan och därifrån spridits till befolkningen.

På Wuhans virologiska institut, som ligger i närheten av den köttmarknad där smittspridningen påstås ha börjat, experimenterade forskarna sedan tidigare med just coronavirus.

USA och Kina har sedan länge ett forskningssamarbete kring coronavirus och på kinesiska labb genomförs så kallade gain of function-studier, vilket innebär att man ökar ett virus smittsamhet på konstgjord väg för att kunna experimentera med det. Det finns tidigare fall där virus har läckt från sådana laboratorier.

Den norske virologen Birger Sørensen undersökte förra året det nya coronavirusets spike-protein och kom fram till att viruset inte kan ha uppstått på naturlig väg.

– Jag tror bestämt att det spridits genom en olycka. Amerikanska myndigheter genomförde en inspektion i Wuhan 2018 då det beskrevs som ett risklabb, sade Sørensen till Fria Tider.

Misstankarna om att viruset skapats på ett labb har dock av media konsekvent framställts som en konspirationsteori med möjliga "rasistiska" förtecken.

Men nu har Wall Street Journal kommit över en amerikansk underrättelserapport från den 15 januari, strax före presidentbytet i USA. Enligt rapporten insjuknade flera forskare vid Virologiska institutet i Wuhan i november 2019 "med symtom som kan orsakas av båda covid-19 och vanlig säsongsinfluensa". De ska ha blivit så pass sjuka att de fick söka vård på sjukhus.

Under lördagen rapporterades det också i amerikansk media om att till och med USA:s coronaguru Anthony Fauci uttryckt tvivel kring huruvida viruset verkligen uppstått på naturlig väg.

– Jag är inte övertygad om det. Jag tycker att vi ska fortsätta undersöka vad som hände i Kina tills vi vet vad det var som hände, sade han under ett evenemang tidigare i maj.

Kina har konsekvent avfärdat alla uppgifter om att viruset skulle ha kommit från ett labb. Enligt den officiella kinesiska versionen upptäcktes det första smittfallet den 8 december 2019. WHO pekade dock i en tidig rapport ut 92 misstänkta smittfall från redan i oktober och november.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Utrikes

USA placerar Tomahawk-robotar i Tyskland

Beslutet på Nato-toppmötet.. Kan bestyckas med kärnvapen och har betydligt större räckvidd än de nuvarande systemen.0 

Banker börjar stänga AFD:s konton

Tyska partiet hotas av politikernära branschen.. Finanssektorn börjar stänga av AFD från sina tjänster efter valsuccén.0 

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0