Andelen som har coronasymptom, enligt forskningsstudien Covid Symptom Study. Folkhälsomyndigheten stoppade en liknande app som MSB höll på att ta fram.

2 procent svenskar smittade: "Inte i närheten av flockimmunitet"

Publicerad 1 juni 2020 kl 17.17

Inrikes. Inte ens två procent av Sveriges befolkning är smittade av coronaviruset, rapporterar TT på måndagen. Samtidigt har smittspridningen i landet minskat.

Gilla artikeln på Facebook

I mitten av mars skrev Aftonbladet att Anders Tegnell "hyllar brittisk tanke kring flockimmunitet", även om han inte ville ta ordet i munnen.

– Vi har varit lite försiktiga med att använda det ordet för det andas ju lite att man har gett upp och det är ju inte alls det som det är frågan om. Men grundtanken börjar nog bli mer och mer relevant ju mer vi ser av det här viruset, att det är dit vi behöver komma. Vi kommer inte att få kontroll på det på något annat sätt, sade statsepidemiologen till tidningen.

Över två månader senare, idag den 1 juni, rapporteras dock att ytterst få är smittade av viruset.

I april stoppade Folkhälsomyndigheten MSB:s officiella app för att kartlägga symptom för covid-19 i Sverige. Men Lunds universitet lanserade ändå sin egen app Covid Symptom Study, som tagits fram av av forskare på King’s College London och där 172.000 svenskar deltar.

Appen bedömer om någon är smittad eller frisk utifrån inrapporterade symptom.

Den visar nu bland annat att smittspridningen i Sverige fortfarande är relativt hög men att den minskat de senaste veckorna. Smittan började falla vid Kristi himmelsfärd.

Enligt TT bedöms i dagsläget "knappt två procent av Sveriges befolkning vara smittade", enligt studien. Detta i åldrarna 20–69 år. I Stockholm handlar det om 2,9 procent, i Skåne 1,3 procent och i Västra Götaland 2,3 procent.

Trots det har Sverige ett högt dödstal på snart 4.500 avlidna, långt mer än alla andra nordiska länder ihopräknade.

– Sverige är inte någonstans nära flockimmunitet, säger Paul Franks, professor i genetisk epidemiologi och ansvarig för forskningsstudien, till TT.

Enligt Franks har andelen smittade minskat i de flesta av landets regioner. Sverige har mer smitta än Storbritannien, där appen också används, vilket anses logiskt eftersom den svenska regeringen aldrig stängde ner samhället.

I maj liknade Anders Tegnell flockimmunitet vid en "myt".


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.