Gruppvåldtäkten i Visby
Feministiskt klotter i Visby.

300 feminister och flyktingbarn "mot rasism och sexism"

Publicerad 16 oktober 2016 kl 18.21
Av Mattias Albinsson

Politik. Omkring 300 feminister och flykting­barn demonst­rerade vid fyra­tiden idag under parollen "mot rasism och sexism" vid Öster­centrum i Visby.

Gilla artikeln på Facebook

"Gotland för allas lika värde", "Gotland en fristad från krig och förtryck" och "Dra inte alla över samma kam" stod det på de skyltar som hölls upp. En grupp så kallade flykting­barn deltog också i manifestationen.

Demonst­rationen hölls som markering mot de protester som växt fram på ön de senaste två veckorna med anledning av den grupp­våldtäkt som anmäldes i Visby för två veckor sedan. Feministiskt initiativ och Vänster­partiet ville med den sätta ned foten och "återta" staden från "nazisterna".

Nazister fanns också på plats idag i form av Nordiska motstånds­rörelsen (NMR). Ett 30-tal NMR-aktivister, både från Gotland och tillresta, hade tagit sig till Öster­centrum för att mot­demonstrera under parollen "Stoppa främlings­invasionen" i en icke-tillståndsgiven demonstration.

– Vi ville visa att det de gör inte är så rätt. Att de håller en manifestation för sin sak i det här läget, säger NMR:s talesman Pär Öberg till Fria Tider.

Många gotlänningar är upprörda över att feminister demonst­rerar mot rasism sedan en rullstols­bunden kvinna blivit våld­tagen av män som pekats ut som asyl­sökare.

NMR-aktivisterna motades emellertid bort av polisen.

– Polisen har trakasserat våra killar som varit där, säger Öberg.

Thomas Rasch är stations­befäl på polisen i Visby. Han säger till Fria Tider att ingen, så vitt han vet, gripits i samband med demonst­rationen eller mot­demonst­rationen.

– Den hanteras i särskild ordning den där, så den går inte via oss lokala här, berättar han.

Rasch förklarar också att om någon hade gripits så hade den personen förts in till polis­stationen.

– Hit har det inte kommit någon, säger han.

Carina Skagerlind är polisens press­talesman för den särskilda insats som just nu pågår i Visby och på Gotland. Hon berättar att en anmälan om misshandel upprättades efter att demonstrationen avslutats.

– Då gick man förbi den här icke-tillståndsgivna demonstrationen, berättar hon.

– Det uppstod en situation där en kvinna troligen fick en sköld i ansiktet.

Skagerlind är osäker men tror att skölden tillhörde någon av NMR-aktivisterna. Hon vet heller inte vilken sida den misshandlade kvinnan tillhör. En misstänkt gärningsman har identifierats.


Ekonominyheter

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.