Gruppvåldtäkten i Visby
Björn Ljung och Kaj Lundmark, båda SD, hoppar av.

SD-politiker på Gotland avgår efter kritiken

Publicerad 24 oktober 2016 kl 21.18
Av Mattias Albinsson

Politik. Den lokale SD-politikern Kaj Lundmark på Gotland hoppar av sedan han fått massiv kritik för att ha tagit avstånd från Camilla Sandelius och hennes medborgargarde, skriver Expressen. Även hans kollega Björn Ljung avgår.

Gilla artikeln på Facebook

Camilla Sandelius är initiativtagare till "Medborgargarde Gotland", ett nattvandrar­initiativ som bland annat följer med kvinnor hem från krogen. Hon har dessutom engagerat sig för den kvinna som tidigare i månaden anmälde att hon gruppvåldtagits i Visby.

För två veckor sedan sade Lundmark i en intervju med lokala nyhetssajten Hela Gotland att han "tar avstånd" från Camilla och hennes garde. I en intervju med Fria Tider Plus förklarade han att det var namnet han hängde upp sig på.

– Hade hon kallat sig för nattvandrare eller grann­samverkan mot brott, då hade allt varit frid och fröjd, sade han då.

SD: Därför tar vi avstånd från Camillas medborgargarde

Många har varit starkt kritiska till att SD på detta sätt markerar mot en ung kvinna som engagerar sig för utsatta kvinnor. Och Lundmark har fått ta emot en storm av protester från människor som är besvikna på honom.

– Jag har fått en del mejl och SMS med delar av det som har skrivits, där jag bland annat kallats förrädare. Men inga konkreta hot, säger han till Expressen.

Efter kritikstormen hoppar han nu alltså av regionfullmäktige på Gotland. Även hans kollega Björn Ljung hoppar av, men av andra anledningar. Det är oklart vilka som kommer ta över de två mandaten i fullmäktige.

Avståndstagandet från Camilla gjordes samtidigt som de de tre tidningarna på ön, Gotlands allehanda, Gotlands tidningar och Hela Gotland, gick samman i en gemensam smutskastnings­kampanj mot henne. Bland annat hängdes hon ut som nazist och anklagades för att uppvigla till våld och att ta lagen i egna händer. Camilla har hela tiden dementerat lokal­tidningarnas anklagelser.

– Vi har aldrig uppmanat till våld på något sätt, har hon tidigare sagt till Fria Tider.

Kampanjen mot Camilla ledde till att hon utsattes för sexuella trakasserier.

Fria Tider har sökt Kaj Lundmark.

Camilla hängs ut som nazist av alla tidningar på Gotland


Nyheter från förstasidan

Demonstration mot vaccin och coronaåtgärder i Stockholm

Ca 400 personer på plats. Polisen planerar att upplösa demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm 0 

Ekonominyheter

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.