Endast 49 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad – det vill säga bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin.
En av fem, 20 procent, bor hemma hos sina föräldrar. 1997 var motsvarande andel 15 procent. Av dem som bor hos sina föräldrar skulle 84 procent absolut eller kanske vilja flytta hemifrån det närmaste året.
– Det är förödande för kommunerna när de inte kan kompetensförsörja för framtiden. Nybyggandet måste sätta fart, helst igår, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.
Andelen unga som bor i osäkra upplåtelseformer är större än den någonsin har varit. Tre av tio av dem som har flyttat hemifrån bor inte i en egen bostad utan delar till exempel boende med kompisar, hyr ett rum, bor i andra hand, hos en anhörig eller i studentbostad. Det är fler än vid tidigare mätningar. Det är dessutom en boendeform vars kostnad har ökat kraftigt sedan 2013 års undersökning.
– Bostaden är en förutsättning för att unga vuxna ska kunna utveckla sina drömmar, sin självkänsla och sina liv. Och det är i förlängningen avgörande för hela samhällets välmående, säger Jonas Hagetoft, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.
– Då är det inte rimligt att 353.000 unga som vill ha ett eget boende saknar det. Det måste byggas mycket mer och framför allt hyresrätter med rimliga hyror, säger Jonas Hagetoft.
Totalt skulle det behöva byggas 221.000 bostäder för att avhjälpa bostadsbristen bland de unga, enligt Hyresgästföreningen.