Coronaviruset

Professorer: 40.000 kan dö av corona i Sverige

Publicerad 29 april 2020 kl 23.53

Inrikes. Utan åtgärder för att stoppa spridningen av coronaviruset i Sverige så kan uppemot 40.000 människor komma att dö. Det säger de båda professorerna Uno Wennergren och Tom Britton i Sveriges televisions Aktuellt under onsdagen.

Gilla artikeln på Facebook

Uno Wennergren är professor i teoretisk biologi och Tom Britton är professor i matematik. De är verksamma på Stockholms universitet respektive Linköpings universitet. Båda två har, var för sig, studerat den pågående viruspandemin för att försöka beräkna hur många som kommer avlida av viruset i Sverige.

Professorerna är skeptiska till de officiella siffror som presenteras, och påpekar att verkligheten ser ganska dyster ut.

– Nu blir det många gånger underskattningar, och en sådan underskattning är att en av tusen smittade avlider, hävdar Uno Wennergren.

Han tror att dödligheten i coronaviruset är betydligt högre än så.

– Skulle det vara så att vi beter oss som vi gjorde tidigare, med full smittspridning, då hamnar vi någonstans på 20.000 till 40.000 som sannolikt avlider, säger han.

Med de åtgärder som vidtagits senaste veckorna för att stoppa smittspridningen, något som inte gjordes i början, tror dock Wennergren att färre kommer dö av covid-19.

– Men idag, om runt 50 procent blir smittade, så är min bedömning 10.000 till 20.000, säger han.

"Vi har räknat oberoende"

Tom Britton inflikar att det inte är helt lätt att försöka sätta antal smittade i relation till antal döda.

– De som är döda fram till idag har ju smittats en tid bakåt i tiden, säger matematikprofessorn och tillägger:

– Om man ska jämföra hur många som är döda idag så bör man jämföra det med hur många som var smittade för tre veckor sedan.

Britton har genom sina beräkningar kommit fram till nästan exakt samma siffror som Uno Wennergren.

– Vi har räknat oberoende, men kommit fram till ungefär samma siffror jag och Uno. Jag önskar jag kunde säga under 10.000, men jag skulle nog säga 10.000 till 20.000 eller möjligen 8.000 upp till 20.000, säger han apropå hur många som kommer dö i coronaviruset.

– Jag hoppas att det är i den nedre delen av det här intervallet, säger Tom Britton.


Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Styr målet – för att kunna ogilla. Video: Här slipper Swedbank svara på varför man stängt kontot, och får istället fortsätta slingra sig skriftligen.0 

Nya storstudiens slutsats om symtomen. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen kan ha kommit härifrån. Platsen för största rymdgåtan kan ha hittats.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0