Coronaviruset

Stefan Löfven: "Sverige har inte den absolut sämsta statistiken"

Publicerad 14 juni 2020 kl 22.46

Politik. Enligt EU:s smittskyddsmyndighet har Sverige lyckats sämst med att stoppa spridningen av coronaviruset. Men det är något som statsminister Stefan Löfven inte håller med om.
– Sverige har inte den absolut sämsta statistiken på det här området, säger han till Sveriges televisions Agenda.

Gilla artikeln på Facebook

I utländska medier har Sveriges coronastrategi lyfts fram som ett skräckexempel. Flera europeiska länder klassar Sverige som ett högriskland och när de nordiska grannländerna börjar öppna upp sina gränser gentemot varandra, så förblir gränsen mot Sverige stängd.

Enligt EU:s smittskyddsmyndighet, ECDC, ligger Sverige sämst till i sin hantering av viruspandemin. Sverige har under den senaste veckan haft flest antal nya coronafall i EU, totalt sett. På andra plats kommer Frankrike med mindre än hälften så många nya fall den senaste veckan som Sverige, trots att Frankrike har en mångdubbelt större befolkning.

Men statsminister Stefan Löfven (s) viftar bort ECDC:s siffror. Han påstår att de inte visar att Sverige ligger sämst till.

– Man kan inte ta en vecka, några dagar, och säga att det här är hela bilden. Det ser väldigt olika ut runt om i Europa, säger Löfven och fortsätter:

– Vi har några länder som har det sämre än vi har det, och några som har det bättre.

Han ger emellertid inget exempel på något annat EU-land där situationen är sämre än i Sverige.

"Inte sämsta statistiken"
Löfven säger också i Agenda att anledningen till att fler och fler fall upptäcks i Sverige beror på att allt fler testas.

– Om vi har en hög andel testande så ser det ut som att nu ökar antalet fall, men vi ser samtidigt att antalet personer som ligger på sjukhus med COVID-19 minskar, antalet människor som dör på grund av COVID-19 minskar också, säger han.

Av de coronatester som görs har dock Sverige en större andel positiva tester jämfört med många andra EU-länder, vilket snarare tyder på att Sverige genomför förhållandevis få tester jämfört med dem. Det är något som även påpekas i SVT-programmet.

Stefan Löfven får också frågan om han tycker att den svenska coronastrategin misslyckats. Det håller han inte med om att den gjort.

– Sverige har inte den absolut sämsta statistiken på det här området. Det är inte så, säger Stefan Löfven.

– Man kan inte rycka ut en vecka. Det går att visa en bild för den stunden, och den är säkert korrekt, men att sedan dra slutsatsen att hela vår strategi har misslyckats menar jag är fel, upprepar statsminister Stefan Löfven.


Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0