Afghan fick läkarjobb med falskt namn: "Det är ont om läkare"

Publicerad 30 juli 2021 kl 15.37

Inrikes. Läkaren Farshid Sistani i Göteborg lyckades få jobb på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg under ett falskt namn. Det avslöjar Samnytt.

Gilla artikeln på Facebook

Sistani, som kommer från Afghanistans huvudstad Kabul, dömdes i onsdags till ett års fängelse för att ha sålt falska coronaintyg.

När brottsmisstankarna mot honom uppstod i januari i år fick han sparken från sin förra arbetsgivare Södra Älsborgs sjukhus i Borås. Trots det lyckades han därefer få nytt jobb som underläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Anledningen var att Sistani sökte den nya tjänsten under annat namn. I sin arbetsansökan till Sahlgrenska sjukhuset kallade han sig "Farshid Azam" istället för "Farshid Sistani". På så sätt upptäckte sjukhuset inte att han tidigare fått sparken och fått ett föreläggande från Inspektionen för vård och omsorg.

Sjukhuset kontrollerade heller inte till en början Farshid Sistanis läkarlegitimation.

– Man är angelägen om att rekrytera läkare, för det är ont om läkare, säger Sahlgrenska sjukhusets verksamhetschef Mathias Alvidius till Samnytt.

Sahlgrenska universitetssjukhuset utreder just nu internt hur en läkare kunnat anställas trots att han uppgett fel namn vid ansökan.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0