Läkare får fängelse för falska coronaintyg

Publicerad 28 juli 2021 kl 16.56

Inrikes. Läkaren Farshid Sistani i Göteborg döms till ett års fängelse för att ha utfärdat falska coronaintyg till patienter utan att ha skickat några prover på analys.

Gilla artikeln på Facebook

Via sin firma Husdoktorn lurade Farshid Sistani personer att betala för reseintyg trots att proverna aldrig skickades på analys.

Göteborgs tingsrätt dömer nu den 35-årige läkaren för sju fall av grovt bedrägeri och grovt osant intygande samt urkundsförfalskning vid två tillfällen. Brotten begicks i december 2020 och januari 2021.

Farshid Sistani förnekade samtliga brott. Under rättegången lades omfattande skriftlig bevisning fram och flera personer hördes, bland annat personal från det laboratorium som påstods ha testat proverna och lämnat provsvar.

Tingsrätten anser det utrett att laboratoriet inte tagit emot eller analyserat några prover från läkaren eller hans firma. Inte heller har de lämnat några provsvar vare sig i skrift eller muntligen. Domstolen anser därför att åtalen anseende bedrägeri är styrkta i samtliga fall och ser allvarligt på att läkaren utnyttjat den pågående pandemin för egen vinning.

Också åtalen för grovt osant intygande är enligt tingsrätten styrkta. Omständigheterna att utfärdandet av intygen skett systematiskt och att gärningarna kunnat bidra till ökad smittspridning av covid-19 gör att de har ett högre straffvärde än vad som normalt gäller för brottstypen.

Slutligen anser tingsrätten att åtalen avseende två fall av urkundsförfalskning är styrkta. I ett fall har Farshid Sistani bland annat angett en påhittad läkare som utfärdare och i ett fall har han ändrat i ett provsvar som avsåg en annan patient.

Tingsrätten anser att det samlade straffvärdet för brottsligheten klart överstiger fängelse i 1 år. Vid påföljdsbestäm­ningen har tingsrätten dock i mildrande riktning beaktat att läkaren "torde förlora sin läkar­legitimation till följd av domen".

Farshid Sistani ska också betala skadestånd till de sex målsäganden som betalat för osanna reseintyg.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0