Alternativ för Sverige
Enligt Mikael Jansson stod en man i fönstret till en kommunbyggnad vid Kortedala torg och applåderade när den aggressiva invandraren kastade sten.

AFS attackerades med stora stenar i Göteborg: "Vita jävla fittor!"

Publicerad 26 juli 2018 kl 18.30

Inrikes. Riksdagsmannen och före detta SD-ledaren Mikael Jansson attackerades idag när han kampanjade för Alternativ för Sverige i Göteborg. Angriparen spottade och kastade stora stenar mot AFS–medlemmarna.
– Han ropade "vita jävla fittor" och hotade att komma tillbaka med sina kompisar, säger Mikael Jansson till Fria Tider.

Dela artikeln

Attacken ägde rum vid Kortedala torg i Göteborg vid 16:20 på torsdagen när Mikael Jansson och en annan aktivist från AFS delade ut foldrar.

– Det var väl lugnt i 15-20 minuter. Men sedan dök en väldigt aggressiv kille upp, cirka 175 cm lång och med Mellanösternursprung, säger Mikael Jansson.

Mannen började spotta mot den före detta SD-ledaren.

– Han sade att han skulle hämta sina kompisar och komma tillbaka. Då ringde vi polisen. Men sedan kom han tillbaka ensam och hade något i fickan som han höll på med och det är ju lite otäckt, säger Jansson.

Mannen började sedan kasta stenar mot Mikael Jansson och hans partikollega, från fyra meters håll.

– Det var stora stenar. En sten träffade min klack men annars missade han. Han tog i så mycket han någonsin hade. Vi drog oss undan och då tog han med sig vår beachflagga. När polisen kom hade han försvunnit.

"Vill ni deportera mig?"
– Han sade: "Vill ni deportera mig, era vita jävla fittor?" säger Mikael Jansson.

Polisens presstalesman Peter Adlersson uppger att det var lugnt på platsen när polisen till slut anlände.

– De kom dit i samband med att man packade ihop och avslutade kampanjandet och läget var då lugnt. En anmälan om ofredande upprättades, säger Adlersson.

Mikael Jansson blir förvånad när han får reda på att polisen rubricerar händelsen som ofredande.

– Om någon står och kastar stora stenar så mycket han orkar. En kraftig ung man på fyra meters håll. Ja, jag vet inte, säger han.

Man i kommunbyggnad applåderade stenkastningen
Han berättar också att det under attacken stod en man och tittade ut från ett fönster till den kommunala möteslokalen Kortedala forum.

– Han applåderade under stenkastningen. Jag vet inte vad gubbens roll är men han stod i kontoret till möteslokalen i alla fall.

Mikael Jansson var partiledare för Sverigedemokraterna i tio år mellan 1995 och 2005, alltså innan den nuvarande ledaren Jimmie Åkesson.

I april meddelade Jansson att han lämnade SD och gick över till nybildade konkurrenten Alternativ för Sverige. Han hade då, sedan 2010, varit riksdagsledamot för SD och partiets försvarspolitiska talesperson, en roll som togs över av Roger Richtoff.

Det var vid Kortedala torg som pensionären Carl-Eric Cedvander nästan misshandlades till döds av ett invandrargäng i mars 2012. Gänget hoppade på Carl-Erics ansikte tills kraniet trycktes in eftersom de blev kränkta när pensionären bad dem att sluta hetsa hans hund. Två av invandrarna dömdes sedan till ett par veckors ungdomstjänst efter att ha tagit selfies på sig själva när de hånskrattade i rättssalen.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SvFF betalar för Reinfeldts personliga assistent

Olof Lundh inte nådig i "Sommar i P1". Avslöjar hur impopuläre ordföranden blivit ett sänke för svensk fotboll.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.