Våldtäkten på Viking Amorella
Förra veckan påstod Aftonbladet att de män som våldtog en kvinna på en finlandsfärja var svenska medborgare, trots att ingen av de häktade har svenskt medborgarskap.

Aftonbladet skyller medborgarskapsmiss – på Avpixlat

Publicerad 9 februari 2015 kl 11.16

Media. Aftonbladet hävdade under förra veckan att de somalier som misstänks för en gruppvåldtäkt på en finlandsfärja både var svenskar och svenska medborgare. Nu skyller kvällstidningen den felaktiga uppgiften – på webbsidan Avpixlat.

Gilla artikeln på Facebook

Tre män, samtliga somaliska medborgare, häktades i slutet av förra veckan misstänkta för gruppvåldtäkten ombord på Viking Amorella förra helgen. Trots att ingen av de tre misstänkta männen är svenska medborgare hävdade kvällstidningen Aftonbladet först att de misstänkta våldtäktsmännen var svenskar, därefter att de var svenska medborgare.

Många blev upprörda när det kom fram att uppgifterna som Aftonbladet spred i sina artiklar inte stämde. Fria Tider ringde därför idag på förmiddagen upp Aftonbladets journalist Richard Aschberg, som skrev artikeln, och fick en något oväntad förklaring till den felaktiga uppgiften:

– Jag har inte koll på vad det är, men det är mycket möjligt att det var ett fel som alla har gått ut med i sådana fall, om det är så, inklusive Avpixlat och andra som har skrivit att det var svenska medborgare med somaliskt ursprung.

Jag har ingen aning om vad de har skrivit, men hänvisar du till Avpixlat menar du? Som källa?
– Nej, men det är ju många som har skrivit att det var så, så det var sådana uppgifter som vi fick. Jag har inte hunnit kolla, jag har inte jobbat med det där alls nu så jag har inte kollat det.

Men ni har ju i alla fall pratat med åklagaren?
– Nej, jag har inte gjort det.

Men ni har ju gjort det i artikeln?
– Men det är ingen åklagare som har sagt till oss att de inte var svenska, och sedan har man skrivit... Det är ingen som har ljugit på så sätt, utan de uppgifterna fanns inte då. Men den som i sådana fall har pratat med åklagaren är inte jag. Är han citerad i den artikeln? I sådana fall är det min kollega som du ska prata med.

Därefter ber Aschberg oss att prata med hans kollega Victor Stenquist istället, som var medförfattare till artikeln. Aftonbladets växel låter däremot hälsa att Stenquist är ledig från jobbet fram till på onsdag och därför inte går att nå.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Media

Spektakulära protesten mot nätjättarnas censur

Dramatisk kupp i Sankt Petersburg.. Samtidigt riktar Ryssland hård kritik mot Youtube-censuren.0 

Twitter stänger av kongressledamot

Nya censuråtgärder mot Marjorie Taylor Greene.. Skrev bland annat att covid-19 inte är farligt för icke-feta under 65.0 

Sommarprataren: "SD kan suga hästpenis"

Avfärdar meningsmotståndarna med "bajs" och könsord.. Nadim Ghazale uppger sig vara utsatt för en hatkampanj.0 Plus

Aftonbladet: Asylkaoset blev en "ekonomisk succé" för Sverige

Glädjebudskapet i tidningen idag.. Invandrarna blir en större vinst för Sverige ju mer de kostar.0 

Vetenskap

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Han blir yngst hittills i rymden. Slår rysk kosmonaut med sju år.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0