Kungamakaren i Kabul

Ahmadzai dementerar skenskrivning i Sverige: "Rasisttidning sprider lögner om mig"

Publicerad 26 december 2019 kl 07.37

Utrikes. Efter Fria Tiders avslöjade om den afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai har afghanska medier ägnat en hel del uppmärksamhet åt politikern. Men nu avfärdar Ahmadzai hela nyheten som falska anklagelser från "rasistiska hemsidor".

Gilla artikeln på Facebook

Efter att Fria Tiders avslöjande fått uppmärksamhet i Afghanistan har Ahmadzais parti Grön trend försökt att tona ned hans roll i partiet. Presidenten Ashraf Ghani har å sin sida försökt distansera sig från honom och via sitt kansli påpekat att han aldrig har arbetat för presidenten eller direkt för presidentens valkampanj.

Razaq Ahmadzai släpper nu själv ett pressmeddelande där han ger sin syn på saken.

"Rasisterna riktar falska anklagelser mot invandrare och muslimers ledare för att förtrycka muslimska grupper från att växa i Sverige och i sina hemländer", skriver Ahmadzai i ett pressmeddelande på svenska på sin politiska kampanjsida på Facebook.

"Sammanfattningsvis är jag inte uppmärksammad av svensk media, utan av rasistiska hemsidor. Jag är inte heller anklagad för något brott i Sverige", skriver han vidare och uppmanar muslimer att "stå enade mot hatet och värna om våra ledare".

Ahmadzai svarar dock inte på varför han är folkbokförd i Sverige med falskt födelsedatum och på en falsk adress, när han i själva verket sedan länge bor i Afghanistan och är betydligt yngre än han uppgett för svenska myndigheter. Eftersom hans falska svenska identitet fyller 65 om drygt ett år innebär den falska folkbokföringen dock att han inom kort skulle få ålderspension i Sverige.

Enligt Skatteverket utgör falsk folkbokföring i Sverige folkbokföringsbrott. Om brottet involverar falska identiteter kan det vara grovt och ge upp till två års fängelse, enligt Skatteverket.

Pressmeddelandet ger heller inget svar på varför Ahmadzais mor, Halima, inte registrerades som utvandrad när hon lämnade Sverige 2016, eller som död när hon dog året därpå. I denna del stämmer det dock att Ahmadzai varken har delgivits misstanke om brott eller åtalats. Fria Tiders rapportering om utredningen mot honom bygger på uppgifter från källor och på en upplysning som polisens utredningsjour i Göteborg lämnat till Skatteverket angående en pågående utredning mot Ahmadzai. Fria Tider har tagit del av upplysningen där det bland annat framgår att Ahmadzai disponerade moderns bankkonto.

Den som väntar sig några svar från Ahmadzai kommer dock att få vänta, enligt politikern.

"Jag kommer inbjuda svensk media för en presskonferens i slutet av januari 2020", skriver Razaq Ahmadzai.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.