Kungamakaren i Kabul
"PANK": I tingsrätten uppgav Razaq Ahmadzai att han inte hade några pengar att betala sina skulder med. Men Samhällsnytt har identifierat klockan på bilden som en Breitling – en schweizisk tillverkare av ur i hundratusenkronorsklassen.

Kronofogden kammade noll när sjukskrivne toppolitikern sålde allt och smygflyttade till Afghanistan

  • Hade skulder på flera hundra tusen när han sjukskrev sig, flyttade utomlands och sålde villan för 3,9 miljoner kronor
  • Kronofogden fick: 0 kr
Publicerad 23 december 2019 kl 19.44

Inrikes. Igår avslöjade Fria Tider att den afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai är skriven i Sverige, där polisen utrett honom för att ha lagt beslag på sin mors pension och där han är skyldig staten hundratusentals kronor. Nu framkommer fler uppgifter om vad politikern gjort i samband med att han skrev sig på en fejkad adress och började ta ut sjukpenning i Sverige – samtidigt som han byggde en politisk karriär i Afghanistan.

Dela artikeln

Fria Tider skrev på söndagen om hur Razaq Ahmadzai utreddes för bidragsbrott av polisen i Göteborg efter att hans pensionerade mor flugits hem till Afghanistan under 2016, utan att svenska myndigheter fått veta något om vare sig flytten dit eller moderns senare död i hemlandet.

Nu publicerar Samhällsnytt nya uppgifter om Rasaq Ahmadzais verksamhet i Sverige under de år då han byggde upp sin nya karriär i Afghanistan. Redan 2016 hade politikerns svenska bolag kända skulder till staten på 887.868 kronor, enligt Samhällsnytt. När Skatteverket försatte bolaget i konkurs förklarade Ahmadzai i tingsrätten att han hade levt på sjukpenning sedan minst januari år 2015. Han uppgav sig även sakna tillgångar att betala skulden med, skriver Samhällsnytt,

I en senare stämningsansökan från SEB, i ett mål som Ahmadzai och hans fru förlorade så sent som i somras, uppger SEB att Ahmadzai och hans fru tagit lån i banken och därefter inte betalat tillbaka det. Paret hade då sålt sitt hus på Arbogagatan i Göteborg och fått 3,9 miljoner kronor för försäljningen. Enligt Samhällsnytt fick dock Kronofogden inte in några pengar från försäljningen.

Ahmadzais problem med Kronofogden kan förklara den upplysning till Skatteverket som polisens utredningsjour i Göteborg lämnat till folkbokförings­enheten på Skatteverket, där det framgår att hans mor hade utvandrat utan att någon informerat myndigheterna och att Ahmadzai disponerade hennes bankkonto. Polisen misstänkte att politikern lade beslag på hennes pension, och kvinnan är än idag registrerad som levande i folkbokföringen.

Uppgifter från Pensionsmyndigheten visar att kvinnan uppbar garantipension med bostadstillägg ända fram till sin död i Afghanistan 2017, trots att detta är förmåner som endast den som är bosatt i Sverige har rätt till. Ändå fortsatte kvinnan att få 12.205 kronor i månaden även efter flytten från Sverige. När utbetalningarna väl frystes året därpå ska det ha skett till följd av tips från utomstående, och inte till följd av en egen anmälan, enligt uppgift till Fria Tider. Även Skatteverkets beslut att skriva ut kvinnan ur Sverige den 28 februari 2017 skedde till följd av en utredning som Skatteverket själva gjorde, och inte till följd av att kvinnan eller någon representant för henne skickade en flyttanmälan, uppger Skatteverket för Fria Tider.

Utredningen om kvinnans hemvist har dock ännu på måndagen inte lämnats ut av Skatteverket, som uppger att man har arbetat med att sekretessgranska innehållet i den sedan måndag i förra veckan.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Israeliskt bombanfall mot Iran

Hämnden. Även mål i Irak och Syrien angrips, enligt uppgift.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.