Kungamakaren i Kabul
Skärmdump från afghanska Tolo News tv-sändning på julafton.

Fria Tiders avslöjande sprids i afghansk media

Publicerad 25 december 2019 kl 00.06

Utrikes. Fria Tiders avslöjande om den afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai har spridits till Afghanistan, där landets stora medier nu rapporterar om fallet.

Dela artikeln

Det var i söndags som Fria Tider skrev om den svenska polis­utred­ningen mot den afghanske toppoli­tikern Razaq Ahmadzai, och miss­tankarna och bidrags­brott och folkbok­förings­brott. Fria Tider kunde avslöja att Ahmadzai, som spelat en nyckel­roll i det afghanska president­valet, samtidigt är skriven i Sverige med falskt namn och födelse­datum.

Nu har nyheten spridit sig till Afgha­nistan, där den upp­märk­sam­mas av stora medier.

Bland annat sände nyhetskanalen Tolo News under julafton tv-reportage om Fria Tiders av­slö­jande. Kanalen konstaterar att det är andra gången på bara några veckor som en utländsk toppolitiker anklagats för korruption genom sina kopplingar till Sverige. Nyheter Idag avslöjade i november att den dåvarande irakiske utrikesministern Najah al-Shammari var skriven i Sverige under falsk identitet och plockade ut bidrag från Försäkringskassan.

Även andra internationella medier har i dagarna rapporterat om Fria Tiders avslöjande. Bland annat ryska RT och Sputnik, ungerska Magyar Hirlap, indonesiska Republika samt iranska Pars Today.

Fria Tider har också kunnat visa att Razaq Ahmadzais mor flyttade från Sverige år 2016 utan att anmäla det till Afghanistan. Hon fortsatte trots det att uppbära svensk garantipension och bostadstillägg, vilket man bara har rätt till om man bor i Sverige. Detta samtidigt som sonen disponerade hennes bankkonto, enligt uppgifter ur en polisutredning från polisens utredningsjour i Göteborg, som Fria Tider har tagit del av.

Först efter att kvinnan hade dött i januari 2017 stoppades utbetalningarna till följd av tips från allmänheten, men varken Ahmadzai eller någon annan släkting har fått henne dödförklarad hos Skatteverket, där hon fortfarande är registrerad som en svensk medborgare som är levande men utvandrad. Själv är Razaq Ahmadzai sedan 2017 bosatt i Afghanistan men trots det skriven på en adress i Göteborg under förnamnet Razag.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Han är årets naturfotograf. Krister Berg får priset.0 

Staten bytte deras kön – sen blev de vuxna och ångrade sig. Skakande reportage om ”transvården”.0