Kungamakaren i Kabul
Skärmdump från afghanska Tolo News tv-sändning på julafton.

Fria Tiders avslöjande sprids i afghansk media

Publicerad 25 december 2019 kl 00.06

Utrikes. Fria Tiders avslöjande om den afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai har spridits till Afghanistan, där landets stora medier nu rapporterar om fallet.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i söndags som Fria Tider skrev om den svenska polis­utred­ningen mot den afghanske toppoli­tikern Razaq Ahmadzai, och miss­tankarna och bidrags­brott och folkbok­förings­brott. Fria Tider kunde avslöja att Ahmadzai, som spelat en nyckel­roll i det afghanska president­valet, samtidigt är skriven i Sverige med falskt namn och födelse­datum.

Nu har nyheten spridit sig till Afgha­nistan, där den upp­märk­sam­mas av stora medier.

Bland annat sände nyhetskanalen Tolo News under julafton tv-reportage om Fria Tiders av­slö­jande. Kanalen konstaterar att det är andra gången på bara några veckor som en utländsk toppolitiker anklagats för korruption genom sina kopplingar till Sverige. Nyheter Idag avslöjade i november att den dåvarande irakiske utrikesministern Najah al-Shammari var skriven i Sverige under falsk identitet och plockade ut bidrag från Försäkringskassan.

Även andra internationella medier har i dagarna rapporterat om Fria Tiders avslöjande. Bland annat ryska RT och Sputnik, ungerska Magyar Hirlap, indonesiska Republika samt iranska Pars Today.

Fria Tider har också kunnat visa att Razaq Ahmadzais mor flyttade från Sverige år 2016 utan att anmäla det till Afghanistan. Hon fortsatte trots det att uppbära svensk garantipension och bostadstillägg, vilket man bara har rätt till om man bor i Sverige. Detta samtidigt som sonen disponerade hennes bankkonto, enligt uppgifter ur en polisutredning från polisens utredningsjour i Göteborg, som Fria Tider har tagit del av.

Först efter att kvinnan hade dött i januari 2017 stoppades utbetalningarna till följd av tips från allmänheten, men varken Ahmadzai eller någon annan släkting har fått henne dödförklarad hos Skatteverket, där hon fortfarande är registrerad som en svensk medborgare som är levande men utvandrad. Själv är Razaq Ahmadzai sedan 2017 bosatt i Afghanistan men trots det skriven på en adress i Göteborg under förnamnet Razag.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0