Kungamakaren i Kabul
TILL SIST: Snart en månad efter att Fria Tider avslöjat Göteborgs-Postens mörkande går tidningen nu till motattack. Men publiceringen bygger på faktafel, bortförklaringar och rena dumheter, enligt Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.

GP:s fräcka bluff efter Fria Tiders korrekta avslöjande: "Ahmadzai felaktigt uthängd"

Publicerad 15 januari 2020 kl 22.43

Media. I december avslöjade Fria Tider att den afghanske toppolitikern Razaq Ahmadzai, som själv uppger att han är 58 år gammal, var skenskriven i Göteborg, gick på bidrag och hade lagt beslag på sin mors pension. Samtidigt avslöjades att Göteborgs-Posten struntat i tips om nyheten, och nu hämnas tidningen genom att felaktigt påstå att Ahmadzai bara har varit på "en resa" i Afghanistan och att han inte alls är någon utländsk toppolitiker. Var i Sverige han bor kan GP dock inte förklara.
 – De avslöjar inte en enda felaktig uppgift, säger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.

Dela artikeln

Göteborgs-Posten, som avslöjades med att ha fått tips om Ahmadzais bidragsfusk redan i januari 2017 men struntat i det, har nu skrivit en egen artikel där det hävdas att Fria Tider felaktigt hängde ut Ahmadzai som en bidragfuskande utländsk toppolitiker som är skenskriven i Sverige, trots att han inte är det. Men uppgifterna i Fria Tider är korrekta, säger Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.

– Ja, allt detta stämmer och bekräftas också i GP:s artikel. Men GP har avundsjukt vinklat sin artikel så att det ska se ut som att vår nyhet inte är korrekt, trots att alla som läser hela GP:s artikel ser att den är det. Sen misslyckas GP med att belägga vissa saker, såsom att han uppger sig vara 58 år gammal i Afghanistan men 63 i Sverige, men det har ju vi belagt.

Stämmer det inte att Razaq Ahmadzai går på bidrag i Sverige medan han bor i Afghanistan?

– Jo. GP:s linje är "han går inte på bidrag, utan på Försäkringskassan". Det är på den nivån.

Enligt GP saknar Fria Tider belägg för att Ahmadzai bor i Afghanistan och är 58 år gammal. I hans afghanska pass står det 63 år och enligt GP är han nu "tillbaka i Göteborg efter en resa till Afghanistan". Varför beskrevs en vanlig utlandsresa som en flytt i Fria Tiders artikel?

– Det passet har jag också sett. Men i sin valkampanjvideo erkänner han att han är född i mars ("hamal") år 1340, vilket innebär mars 1961 i den västerländska kalendern. Han säger även att han har flyttat hem till Afghanistan och numera driver sina företag där, samt att hans avsikt är att bo där resten av livet. GP låtsas som att denna video inte existerar eftersom de – sitt miljardstöd från staten till trots – uppenbarligen inte tycker sig ha råd att översätta den. Vi har dock fått den översatt av två översättare som oberoende av varandra har bekräftat innehållet. Det är möjligt att han ljuger om sin ålder i videon, men det är mer troligt att hans afghanska pass är baserat på felaktiga uppgifter från hans svenska främlingspass eller motsvarande, då det är allmänt känt att afghanska pass har låg trovärdighet såväl hemma som internationellt. GP:s påstående om "en resa" till Afghanistan är en uppenbar lögn som motbevisas av alla bilder från Afghanistan som han har laddat upp de senaste åren både på sin privata Facebook och sin politiska kampanjsida, samt förstås videon där han säger att han bor i Afghanistan och tänker bo där livet ut.

GP skriver att Ahmadzai inte är någon toppolitiker, som Fria Tider påstått, och att han inte är partiledare för Grön Trend.

– Vi har aldrig påstått att han är partiledare för något, bara kampanjchef, men han säger ju själv att han kan få en ministerpost i den nya regeringen. Är inte det att vara toppolitiker? Vi har noterat att Grön Trend har dementerat att han är vice partiledare eftersom utländska medier påstått att han är det, medan vi skrev att han var chef för valkampanjen och ingår i partiledningen, vilket är korrekta uppgifter. Att Grön Trend hävdar att han inte är "medlem" är troligen en teknisk fråga, då det inte handlar om ett parti med medlemmar i traditionell mening. Det är dock uppenbart att han har varit högt uppsatt i Grön Trend. Det är nog inte uteslutet att han blir minister nu när en stor svensk statsfinansierad tidning sätter hela sin trovärdighet på att han blev felaktigt utpekad som bidragsfuskare av oss. Det är ju bara svenskar som kan kontrollera att GP:s artikel saknar substans, och när två svenska tidningar skriver olika saker ska han ju rimligen ha "the benefit of the doubt".

Pensionen då? GP skriver att han själv stoppade utbetalningarna av pension så fort modern dött. Varför skulle han göra det om han försökte fuska med moderns pension?

– Det stämmer inte. Det vi vet, och visste då, var att han hade tagit sin mor till Afghanistan 2016 och bosatt henne där, medan han skötte hennes ekonomi och disponerade hennes bankkonto där det fortfarande strömmade in svenska pensionsutbetalningar. Detta utgör ett solklart fall av bidragsbrott eftersom det handlar om garantipension som man bara har rätt till när man bor i Sverige.

Men GP lyfter ju fram att han själv anmälde att modern dött. Det gör man väl inte om man vill fuska?

– Jo, han fuskade precis så länge han kunde. Det är oseriöst av GP att lyfta fram detta utan att ta med mitt bemötande av den uppgiften, som de fick. Mitt bemötande var, och är, att han gjorde sin anmälan först i februari 2017, alltså när Skatteverket redan hade startat en hemvistutredning och informerat honom om att man kommer att skriva ut modern ur Sverige. När hon skrivs ut upphör garantipensionen automatiskt. Vår källa uppgav att Ahmadzai och modern hade undanhållit flytten för Skatteverket och att myndighetens utredning var en följd av tips från källan. Vi kontrollerade uppgiften med chefen på Skatteverkets folkbokföringsenhet som bekräftade att utskrivningen inte var en följd av en flyttanmälan utan av en utredning som myndigheten själv dragit igång. Ahmadzai har alltså inte "stoppat utbetalningarna" av pensionen, utan det gjorde Skatteverket. Ahmadzais anmälan om att modern dött, som GP lyfter fram som bevis på hans goda avsikter här, är bara ett uppenbart försök att snygga till det hela i efterhand och sopa igen spåren. Hans anmälan sammanfaller med tidpunkten då Skatteverket enligt 25 § förvaltningslagen måste ha informerat om sitt kommande beslut att skriva ut modern. Det är alltså när han redan är avslöjad och förstår att det ändå inte blir någon mer pension som han "stoppar utbetalningarna".

Hur mycket pension fuskade han till sig då?

– Själv hävdar han ju i GP att hans mor aldrig flyttade utan bara besökte Afghanistan och råkade dö där under ett tillfälligt besök, men samtidigt påstår han i samma GP-intervju att han var "en av de som lämnade uppgifter" till Skatteverket om att modern lämnat Sverige. Hur går det ihop? Och varför tycker ingen av GP:s rutinerade grävande journalister, Tobias Andersson Åkerblom och Per Sydvik, att det kan vara på sin plats med en kritisk fråga till honom efter dessa två uppenbart motstridiga uppgifter? Enligt vår kännedom fanns modern i Afghanistan i alla fall sedan våren 2016, medan polisens uppgifter, som även GP återger, var att hon fanns där redan hösten 2016. Oavsett vilket har runt 12.200 kronor i månaden försvunnit i mellan ett halvår och ett år fram till februari 2017. Det är givetvis ett bidragsbrott som ska lagföras och inte bortförklaras.

Så det var inte ett enda fel i artikeln?

– Jo, den första publiceringen antydde att pensionsutbetalningarna pågick än idag, när bluffen blev avslöjad redan våren 2017. Detta var alltså fel, och även om det är ett detaljfel i ett i övrigt korrekt avslöjande så försöker vi naturligtvis inte bortförklara det. Vi rättade det själva snabbt i den ursprungliga artikeln och skrev en rättelsenotering i slutet av artikeln. Det skedde för snart en månad sedan, men GP:s artikel idag avslöjar inga felaktigheter i vår artikel överhuvudtaget.


Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.