Gängkrig i Alingsås

Åklagaren bekräftar: Konflikt mellan invandrare bakom storbråk i Alingsås

Publicerad 6 juli 2020 kl 15.58

Inrikes. Det pågår en etnisk konflikt mellan olika invandrar­grupperingar i Alingsås och det är den som ligger bakom gårdagens storbråk i staden. Det berättar åklagaren Mattias Sjösten för Fria Tider.
– Vissa av de här grupperingarna är etniskt definierbara, säger han.

Gilla artikeln på Facebook

Sex män har anhållits misstänkta för grov misshandel efter gårdagskvällens storbråk i Alingsås. Enligt vittnen deltog mellan femton och tjugo män i åldrarna 18 till 30 i bråket.

Mer än en plats har pekats ut som brottsplats. Dels järnvägsstationen inne i centrala Alingsås, dels Lövekullevägen och ett område som kallas "Playan", en badstrand vid sjön Mjörn utanför staden.

Mattias Sjösten, med titeln extraåklagare på åklagarkammaren i Borås, har fått ansvaret för att leda förundersökningen kring storbråket.

– Det här har varit ett förlopp där det har hänt saker under några timmars tid, förklarar han för Fria Tider.

Sjösten berättar att det både var vittnen till bråket, men även de inblandade själva, som larmade polisen under söndagskvällen.

– De här grupperingarna tycks agera som så att när det blir för hett om öronen, och man blir skraj på riktigt, då ringer man polisen så att polisen kommer och skyddar en, säger Sjösten.

"En uppgörelse"
De sex anhållna männen tillhör alla samma gruppering som under söndagen drabbade samman med en annan gruppering i Alingsås.

– Det har skett en uppgörelse. Hur spontan eller planerad den var vet vi inte riktigt. Femton till tjugo personer har slagits på den här platsen, sedan har en bil dykt upp och kört in i folksamlingen och kört på två personer som nu är ganska allvarligt skadade, berättar Mattias Sjösten och fortsätter:

– Det är någon form av kriminell uppgörelse, men exakt vad som ligger bakom den vet vi inte med säkerhet. Det kan ha att göra med narkotikaförsäljning, men det är inte hårda fakta än.

Händelsen där bilen körde på personer ska ha skett i närheten av "Playan".

Etnisk konflikt
Enligt Mattias Sjösten är gårdagens bråk en del av en större konflikt mellan olika invandrargrupper i Alingsås.

– Vissa av de här grupperingarna är etniskt definierbara, säger han.

– Det är tre olika grupperingar som ligger i konflikt med varandra. Det här bråket igår har att göra med deras konflikt. Men exakt vilka av de här grupperingarna som är inblandade och i vilken omfattning vet jag inte.

På en direkt fråga om han vill berätta mer om de tre grupperna i Alingsås som ligger i konflikt med varandra blir Sjösten tyst ett tag innan han svarar:

– Jag vill inte peka ut några grupperingar. Det kommer visa sig sedan, i synnerhet om vi får några häktade kommer man kunna läsa innantill i den dokumentationen.

Mattias Sjösten konstaterar också att det finns risk för fler liknande våldsuppgörelser i Alingsås framöver.

– Så är det, säger han.

– Det kan hända att den stackars laglydige hundägaren som är ute på promenad hamnar mitt i eländet. Det är ett generellt problem, det gäller inte bara i den här utredningen, säger Mattias Sjösten.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.