Åklagarna: "Vi har fått nog – det kan inte fortsätta så här"

Publicerad 15 september 2020 kl 09.13

Inrikes. Åklagarkåren klarar inte längre av att hantera den ökande gängbrottsligheten i de så kallade utsatta områdena. Det skriver en grupp fackligt engagerade åklagare i en debattartikel i Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Rikspolischefen Anders Thornberg konstaterade nyligen att situationen för polisen är mycket påfrestande och våldsutvecklingen synnerligen allvarlig.

Läget påverkar också i allra högsta grad situationen för åklagarna, enligt de åtta debattörerna.

"Vi hinner inte längre med. Det kan inte fortsätta så här utan det behövs omedelbart en rejäl resursförstärkning så att vi totalt sett kan bli betydligt fler åklagare", skriver åklagarna i Aftonbladet.

De konstaterar att "gränsen är nådd" nu för vad kåren klarar av och att "utsatta områden" nu även finns i utanför storstadsområdena, som i Växjö, Borås, Landskrona, Örebro och Södertälje.

"För varje år blir ärenden mer och mer komplicerade, arbetsbelastningen högre och högre och utrymmet för återhämtning mindre och mindre. Sedan en tid tillbaka lämnar alltför många erfarna, duktiga åklagare yrket då man inte orkar längre."

Debattörerna kräver att "åklagaryrket uppvärderas och att allmänheten förstår vilken oerhört svår och viktig roll åklagaren har och vilket ansvar som följer med åklagaryrket".

"Vi vill även att Åklagarmyndigheten får de resurser som behövs för att kunna behålla de åklagare vi har och anställa ytterligare åklagare", avslutar de.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Senator kräver svar från FBI om Bidens laptop

Polismyndigheten fick Hunters laptop men vägrar uttala sig. "Big Guy" Joe Biden utlovades pengar från Kina, bekräftar Fox News.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0