Åklagarna: "Vi har fått nog – det kan inte fortsätta så här"

Publicerad 15 september 2020 kl 09.13

Inrikes. Åklagarkåren klarar inte längre av att hantera den ökande gängbrottsligheten i de så kallade utsatta områdena. Det skriver en grupp fackligt engagerade åklagare i en debattartikel i Aftonbladet.

Gilla artikeln på Facebook

Rikspolischefen Anders Thornberg konstaterade nyligen att situationen för polisen är mycket påfrestande och våldsutvecklingen synnerligen allvarlig.

Läget påverkar också i allra högsta grad situationen för åklagarna, enligt de åtta debattörerna.

"Vi hinner inte längre med. Det kan inte fortsätta så här utan det behövs omedelbart en rejäl resursförstärkning så att vi totalt sett kan bli betydligt fler åklagare", skriver åklagarna i Aftonbladet.

De konstaterar att "gränsen är nådd" nu för vad kåren klarar av och att "utsatta områden" nu även finns i utanför storstadsområdena, som i Växjö, Borås, Landskrona, Örebro och Södertälje.

"För varje år blir ärenden mer och mer komplicerade, arbetsbelastningen högre och högre och utrymmet för återhämtning mindre och mindre. Sedan en tid tillbaka lämnar alltför många erfarna, duktiga åklagare yrket då man inte orkar längre."

Debattörerna kräver att "åklagaryrket uppvärderas och att allmänheten förstår vilken oerhört svår och viktig roll åklagaren har och vilket ansvar som följer med åklagaryrket".

"Vi vill även att Åklagarmyndigheten får de resurser som behövs för att kunna behålla de åklagare vi har och anställa ytterligare åklagare", avslutar de.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0