Jan Albert i Aktuellt.

Antikroppstest dras tillbaka: "Känns verkligen inte roligt"

Publicerad 22 april 2020 kl 00.37

Inrikes. En mätning på blodgivare påstods visa att 11 procent av stockholmarna har haft covid-19. Men nu tvingas forskarna dra tillbaka studien – eftersom urvalet kan ha innehållit blodprover från personer som redan var bekräftat smittade sedan tidigare och lämnat blod för att framställa plasma för behandling av sjukdomen.

Gilla artikeln på Facebook

Blodprovstestet, som genomfördes av Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset, slogs upp stort som ett glädjebesked i måndagens "Aktuellt" i SVT.

Att 11 av 100 testade blodgivare visade sig ha antikroppar mot covid-19 användes som belägg för att Sveriges strategi för att skapa "flockimmunitet" genom att sprida smittan till en stor andel av befolkningen var på väg att lyckas.

Men nu kommer det fram att forskarna en del av blodtappningarna som användes i testet kan ha kommit från personer som haft covid-19 och gett blod för att framställa plasma för behandling av sjukdomen.

– Det känns verkligen inte roligt, säger Jan Albert, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare, i tisdagens "Aktuellt".

Det var samme Jan Albert som presenterade resultatet av testerna i samma program kvällen innan.

– För att studien ska vara etiskt försvarbar har vi varit noggranna med att avidentifiera blodproven, detta gör att vi nu inte kan se skillnad på dem. Det kan vara så att det slunkit med någon som haft covid-19 bland de andra testerna, säger Albert nu.

Testerna som gjordes skrotas och nya tester ska genomföras de kommande veckorna.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0