Anna-Lena Lernhede (till vänster) blev knivhuggen i hjärtat.

Asylsökare högg ihjäl Anna-Lena, 56, på gångbro – slipper helt straff

Publicerad 21 mars 2021 kl 15.52

Inrikes. En invandrare från tredje världen i okänd ålder knivmördade undersköterskan Anna-Lena Lernhede, 56, på en gångbro i Kungälv. Men nu slipper han straff eftersom det inte gick att bevisa att han var straffmyndig vid mordtillfället.
– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder, säger åklagaren.

Gilla artikeln på Facebook

Anna-Lena Lernhede var på natten den 10 maj förra året på väg hem efter att ha hälsat på en väninna i Kungälv.

På en gångbro blev hon attackerad av en invandrare som knivhögg henne i hjärtat. Hon hade då försökt värja sig från att bli rånad. Lernhede avled tolv dagar senare på sjukhus av sina skador.

Mördaren uppgav att han endast var tolv år gammal, men åklagaren ansåg att han i själva verket var åtminstone 16 år.

Men i åldersutredningen har det inte "med tillräcklig styrka" kunnat visas att den misstänkte vid gärningen var straffmyndig, meddelar Åklagarmyndigheten nu i ett pressmeddelande. På grund av detta bedrivs utredningen fortsättningsvis uteslutande som en så kallad LUL-31-utredning (lagen om unga lagöverträdare), och mördaren kommer alltså att slippa straff.

Parterna i målet har dock möjlighet att begära att åklagare ska väcka en så kallad bevistalan för att fastställa skuldfrågan.

Mördaren är omhändertagen av socialtjänsten och placerad på ett SIS-hem.

– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder. I åldersutredningen pekar vissa omständigheter för att den aktuella personen var straffmyndig vid gärningen. Den rättsmedicinska undersökningen indikerar dock att det är mer sannolikt att han vid gärningen inte var straffmyndig än motsatsen, säger kammaråklagare Thomas Willén vid Göteborgs åklagarkammare.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så lyxigt är Greklands nya "inhumana" asylläger

Ska öka "mottagningskapaciteten" i hela EU. Lyxiga lägret kostade nästan en halv miljard kronor att bygga.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.