Anna-Lena Lernhede (till vänster) blev knivhuggen i hjärtat.

Asylsökare högg ihjäl Anna-Lena, 56, på gångbro – slipper helt straff

Publicerad 21 mars 2021 kl 15.52

Inrikes. En invandrare från tredje världen i okänd ålder knivmördade undersköterskan Anna-Lena Lernhede, 56, på en gångbro i Kungälv. Men nu slipper han straff eftersom det inte gick att bevisa att han var straffmyndig vid mordtillfället.
– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder, säger åklagaren.

Dela artikeln

Anna-Lena Lernhede var på natten den 10 maj förra året på väg hem efter att ha hälsat på en väninna i Kungälv.

På en gångbro blev hon attackerad av en invandrare som knivhögg henne i hjärtat. Hon hade då försökt värja sig från att bli rånad. Lernhede avled tolv dagar senare på sjukhus av sina skador.

Mördaren uppgav att han endast var tolv år gammal, men åklagaren ansåg att han i själva verket var åtminstone 16 år.

Men i åldersutredningen har det inte "med tillräcklig styrka" kunnat visas att den misstänkte vid gärningen var straffmyndig, meddelar Åklagarmyndigheten nu i ett pressmeddelande. På grund av detta bedrivs utredningen fortsättningsvis uteslutande som en så kallad LUL-31-utredning (lagen om unga lagöverträdare), och mördaren kommer alltså att slippa straff.

Parterna i målet har dock möjlighet att begära att åklagare ska väcka en så kallad bevistalan för att fastställa skuldfrågan.

Mördaren är omhändertagen av socialtjänsten och placerad på ett SIS-hem.

– Ärendet belyser problematiken med om en person i samband med en asylprocess fastställs en mer eller mindre godtycklig och osäker ålder. I åldersutredningen pekar vissa omständigheter för att den aktuella personen var straffmyndig vid gärningen. Den rättsmedicinska undersökningen indikerar dock att det är mer sannolikt att han vid gärningen inte var straffmyndig än motsatsen, säger kammaråklagare Thomas Willén vid Göteborgs åklagarkammare.


Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.