Mordet på Adriana
Adriana 12, dödades i en gängskjutning vid McDonald i Hallunda i Botkyrka kommun.

Åtta dömda för hämndattack efter mordet på Adriana

Publicerad 16 januari 2023 kl 16.56

Inrikes. En rad gängmedlemmar dömdes idag för bland annat försök till mord, medhjälp till försök till mord och förberedelse till mord under 2020. Två av männen var måltavlor när 12-åriga Adriana sköts till döds och skulle hämnas för detta.

Dela artikeln

Södertörns tingsrätt dömer åtta män för inblandning i mordförsök i samband med en skottlossning i Vällingby den 7 september 2020. Två av männen döms även för förberedelse till mord under perioden den 8 september till den 30 november 2020.

En 23-årig man döms för inblandning i mordförsöket men frikänns från åtalet om förberedelse till mord. En nionde, 24-årig man, som var åtalad endast för inblandning i förberedelse till mord frikänner tingsrätten helt.

Alla dömda har invandrarbakgrund.

Enligt tingsrätten är det utrett att skottlossningen i Vällingby var en hämndaktion för en annan skottlossning som ägde rum i Norsborg den 2 augusti 2020, då 12-åriga Adriana sköts till döds.

­– Mordförsöket i Vällingby var en hämndaktion med anledningen av skottlossningen i Norsborg. Flera av de dömda såg det som att de sköt mot personer som var ansvariga för skottlossningen i Norsborg, säger rådmannen Daniel Eriksson i en kommentar.

Straffen bestäms till fängelse. Längden på straffen varierar från som minst tre år och tio månader till som mest femton år och tio månader.

– Det längsta straffet, femton år och tio månader, får en 24-årig man som döms för både försök till mord och förberedelse till mord, säger rådmannen Daniel Eriksson.

Domen rör den första delen av en förhandling som startade i september förra året. Delen som handlar om mordet på Adriana pågår fortfarande.


Ekonominyheter

Polen utesluter räntesänkningar

"Tidigast 2026".. Behåller styrräntan på 5,75 procent – trots lägre inflation än Sverige.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.