Coronavaccin

Betalkrav om man tackar nej till Astra Zenecas vaccin

Publicerad 28 april 2021 kl 15.48

Inrikes. Region Kalmar län kräver personer som säger nej till att vaccineras med Astra Zenecas vaccin på 200 kronor. Nu har ett par JO-anmält länet, rapporterar SVT Nyheter Kalmar.

Dela artikeln

I Kalmar får patienter i förväg veta vilket vaccin de kommer att ges. Det är först när man sitter med sprutan framför sig som man får veta om det rör sig om skandalvaccinet från Astra Zeneca eller något annat vaccin.

Men om man får ett nedslående besked och väljer att avbryta vaccineringen så skickar regionen en faktura, rapporterar SVT.

Ett par som tackade nej till vaccinet fick efteråt en sådan faktura på 400 kronor. Nu har mannen JO-anmält Region Kalmar.

Han skriver att han och hans hustru, om de hade fått reda på vilket vaccin de skulle få i förhand, inte skulle ha tagit sig till vaccinationsbyggnaden, och utsatt sig och andra för eventuell smitta.

Mannen jämför det hela med ett affärsbesök:

"Om jag går till affären för att köpa fläsk men endast blir erbjuden bananer menar jag att jag inte ska kunna faktureras för den vara jag inte gick dit för att köpa, alltså den vara jag aldrig köpte på grund av säljarens/Region Kalmars hemlighållande av produktens namn/märke/ursprung/tillverkare", skriver han i sin JO-anmälan.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Nord stream-gasen kvar i havet. Mätningarna visar.0 

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

Kultur

Fler läser fysiska böcker i sommar. Kan vara riktigt bra raggningstrick.0