Inbördeskriget i Syrien och Irak

Beviset: Här bombar Ryssland gigantisk karavan som kör olja från IS till Turkiet

Publicerad 26 december 2015 kl 18.19

Utrikes. En gigantisk karavan av tankbilar har bombats av Ryssland när den fraktade olja från IS-kontrollerat territorium till Turkiet, rapporterar brittiska Daily Express. På ryska flygbilder kan man tydligt se hur IS tankbilar släpps igenom gränsstationen vid Zakho för att sedan ta sig vidare långt in på turkiskt territorium.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en talesman för den ryska försvarsmakten fanns 12.000 lastbilar i karavanen, som anfölls av Ryssland nära gränsen mellan Turkiet, Syrien och Irak.

På flygbilder som Ryssland har släppt kan man tydligt se (videon nedan) hur karavanen löper från det IS-ockuperade Syrien, genom en gränskontroll mot Turkiet och sedan vidare till en omlastningsplats inne på turkiskt territorium. Till omlastningsplatsen syns en bilkö av lastbilar som kommer från gränsen mot Syrien, men också en kö av lastbilar från den turkiska sidan som åker för att hämta oljan och föra den vidare till det turkiska oljeraffinaderiet i Batman.

Enligt Ryssland använder IS transitvägarna mot Turkiet för att smuggla olja och för att skicka asylsökare vidare till Västeuropa för att planera och begå terrordåd. Man beskyller Turkiet för att hålla gränsen öppen och för att köpa olja av den fruktade terrorgruppen. Anklagelserna bekräftas i videobilderna, där den turkiska gränsstationen i Zakho syns stå öppen mot Irakiska kurdistan.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har å sin sida dementerat att landet släpper in oljetransporter från IS och lovade tidigare i vintras enligt CNN att han skulle avgå om de ryska anklagelserna visade sig stämma. När Turkiet sköt ned ett ryskt plan över syriskt luftrum i slutet av november hävdade Ryssland att turkarna skjutit ned planet för att skydda oljehandeln med IS. Erdoğan ställde då ut sitt löfte om att avgå och uppmanade samtidigt Vladimir Putin att lämna sin post om det visade sig att hans påståenden om oljetransporter var falska.

Den senaste veckan har 17 oljekonvojer förstörts av Ryssland på väg mellan Syrien och Turkiet, hävdar det ryska försvarsmakten enligt Daily Express, som är en av få västerländska tidningar som har publicerat videobilderna på oljetransporterna.

Under en presskonferens underströk generallöjtnant Sergej Rudskoy det stora antalet fordon som enligt flygfoton och andra ryska underrättelseuppgifter ingick i oljetransporten till Turkiet. Samma handel pågår mellan IS-ockuperade områden i Irak och Turkiet, enligt Ryssland.

– Dessa flygbilder togs i närheten av Zakho [en stad i irakiska Kurdistan] och det fanns då 11,775 tankbilar och lastbilar på båda sidor av den turkisk-irakiska gränsen.

Rudskoy underströk att gränsstationen Zakho, som är den kurdiskt och turkiskt kontrollerade gränsstation som syns släppa igenom IS-karavanen i videobilderna, samlar trafik från både Irak och Syrien som ska vidare norrut mot Turkiet.

Han understryker samtidigt att Ryssland har trappat upp kriget mot den IS-turkiska oljehandeln och att antalet fordon som transporterar olja från IS-kontrollerade områden blir färre och färre, till följd av ryska bombräder.

– Satellitdata visar att antalet tankbilar som rör sig norrut mot oljeraffinaderiet i [den turkiska] staden Batman är avsevärt lägre nu än förr.

Alla oljetransporter kan Ryssland emellertid inte hindra. IS kan transportera olja till Turkiet från sina oljekällor i norra Irak. Än så länge har Ryssland inget tillstånd från den irakiska regeringen att agera mot terrorister på marken.

Det ryska försvarsdepartementet bekräftar på Twitter att IS-konvojerna nu börjar välja andra vägar för att slippa angrepp från luften.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

Halalslaktat kött och dadlar i stort projekt. Hundratals butiker ska ställas om till mångkulturellt läge redan under 2021.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Nätförsäljningen sjönk 8,7 procent i december. Högre priser och produktbrist två av orsakerna.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.