Mediestödet
Mikael Willgerts SwebbTV och Kent Ekeroths Samhällsnytt är två av de medier som får bidrag.

Bidragsregn över alternativa medier

Publicerad 2 december 2020 kl 19.51

Ekonomi. Mediestödsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv har beslutat att tre alternativa medier ska få dela på närmare 2,5 miljoner kronor när myndigheten nu delar ut regeringens statliga redaktionsstöd, kan Fria Tider avslöja idag.

Gilla artikeln på Facebook

Mest pengar får den tidigare riksdagsmannen Kent Ekeroth (SD) och hans nyhetssajt Samhällsnytt, tidigare Avpixlat, som tilldelas 1,2 miljoner kronor i statligt redaktionsstöd.

Även Exakt24, en avknoppning från Vavra Suks papperstidning Nya Tider, tilldelas ytterligare bidrag och får 920.000 kronor i redaktionsstöd enligt det kommande beslutet, som Fria Tider har tagit del av redan nu.

Entreprenören Mikael Willgerts Youtube-kanal Swebbtv får samtidigt 350.000 kronor i stöd.

Nya Dagbladet nekas
Mediestödsnämnden avslår däremot ansökan om redaktionsstöd från den dalabaserade nättidningen Nya Dagbladet, som drivs av Markus Andersson. Enligt det kommande beslutet nekas Nya Dagbladet redaktionsstöd med hänvisning till att verksamheten drivs ideellt.

Avslaget kommer sannolikt att leda till debatt, eftersom det nya redaktionsstödet är avsett just för publikationer som saknar intäkter från betalande prenumeranter.

Kristoffer Löfblad som representerar Sverigedemokraterna i mediestödsnämnden uppger att han inte vill kommentera beslutet innan det är offentliggjort. Enligt uppgift till Fria Tider var Löfblad dock en av de som beslutade att avslå ansökan från Nya Dagbladet.

Totalt har riksdagen beslutat om 500 miljoner kronor i redaktionsstöd som nu i december ska fördelas till olika nyhetsmedier. Delvis är redaktionsstödet ett krisstöd som går till de stora mediehusen, men det omfattar till skillnad från det ordinarie mediestödet även nättidningar, bloggare och poddar som inte har några betalande prenumeranter.

Bland Sveriges alternativmedier är bara Nya Tider/Exakt24, Nyheter Idag och Fria Tider som har betalande prenumeranter. Nya Tider får årligen drygt 5 miljoner kronor i mediestöd, alltså totalt 5,9 miljoner kronor i statliga bidrag från och med nu. Fria Tider och Nyheter Idag har istället frivilligt avstått från att ta emot stödet, trots att båda publikationerna sedan länge har varit berättigade till statligt mediestöd på samma nivå.


Försvarar sig med att allt är Sveriges fel. En rad offer – mannen körde in i vakterna när han skulle gripas.0 Plus

"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Ekonomi

Rekordmånga vill ha skuldsanering

Stora antalet skuldsatta unga oroar.. "Vi lever i ett samhälle som är uppbyggt kring lån och skulder."0 

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Blev officiell valuta – då dök bitcoin

Dålig första dag för El Salvador.. Blev först att införa kryptovalutan som officiellt betalmedel.0 

Toyota och Volvo "stänger ned". Köerna växer nu för att köpa ny bil.0 

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0