Maria Norbäck.

Hoppar av i protest mot att alternativmedia får bidrag

Publicerad 30 maj 2021 kl 07.18

Media. Vänsterakademikern Maria Norbäck lämnar sin plats som ledamot i Mediestödsnämnden. Detta i protest mot att nämnden delar ut bidrag till alternativa medier som Samnytt och Exakt24, rapporterar Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

Maria Norbäck, docent och verksam vid Göteborgs universitet, meddelar sitt beslut i ett mejl till Myndigheten för press, radio och tv (MRPT).

Hon skriver att hon inte längre kan vara en de av nämnden eftersom den fortsätter att "dela ut stöd till medier på ytterkanten som systematiskt bryter mot allt det jag uppfattar som god medieetisk sed".

"Dessa medier har satt i system att i sin s.k. journalistik trakassera enskilda handläggare och tjänstemän. Jag ser de ökade trakasserierna mot politiker, tjänstemän, professionella journalister, och opinionsbildare som ett allvarligt demokratiproblem", fortsätter Maria Norbäck.

I slutet av förra året stod det klart att de alternativa medierna Samnytt, Exakt24 och Swebbtv fick dela på närmare 2,5 miljoner kronor i redaktionsstöd från MRPT.

I fredags meddelade myndigheten att Samnytt beviljats ytterligare nästan en kvarts miljon kronor i bidrag för att att bedriva lokal journalistik i Stockholms förorter.

Maria Norbäck uppger dock att den utlösande faktorn till hennes avhopp är att Exakt24 granskat vänsterextremister på Sahlgrenska sjukhuset.

– Det är trakasserier av enskilda medarbetare där man kallat dem det ena eller det andra. Det har ingenting med journalistik att göra, säger hon till DN.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Al-Saaids falska PCR-tester fanns på FHM:s hemsida

"Värderar inte aktörerna eller metoderna". Nu riskerar huvudmannen Hammad Al-Saaid livstids fängelse.0 

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Teorin: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Dokument från "Green Deal" läckt. Nu sätter EU-kommissionen stopp för "gratisenergin" på landsbygden.0 

Vetenskap

Forskare lyckades korsa apa med människa. Amerikanskt experiment föll väl ut.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0