Obamas amnesti för illegaler
Symbolik. John Boehner, till höger om vice presidenten Joe Biden, håller ett vakande öga på president Barack Obama när han läser upp sitt tal inför kongressen från en teleprompter.

Boehner till Obama: Stoppa amnestin – annars...

Publicerad 27 februari 2015 kl 19.23

Utrikes. Republikanerna i USA:s representanthus, med talmannen John Boehner i spetsen, sätter nu ned foten mot Obama och kräver att han ska stoppa amnestin för illegala invandrare – annars kommer de inte att rösta ja till en ny budget för departementet Homeland Security, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

GOP

USA:s republikanska parti kallas ofta för "Grand Old Party" (GOP).

USA:s president Barack Obama möter nu för första gången sedan demokraterna vid årsskiftet förlorade makten över kongressens båda kammare rejält politiskt motstånd från republikanerna. Representanthuset, som sedan 2010 har dominerats av republikanerna efter att missnöjet med Obamas politik växt sig allt starkare under hans två första regeringsår, tycks nu ha gjort klart att man inte tänker rösta ja till en förlängd budget för Homeland Security (DHS).

Anledningen är att ett ja till den föreslagna budgeten samtidigt ger Obama pengar för att finansiera den amnesti för illegala invandrare som han påannonserade före årsskiftet, något som det republikanskt styrda representanthuset inte vill gå med på. Departementets budgetperiod löper ut vid midnatt – därefter inleds en så kallad nedstängning eller "shut down" där DHS får en nödbudget med pengar endast till de mest nödvändiga utgifterna.

Efter att demokraterna stoppat ett republikanskt budgetförslag där finansieringen av amnestin hålls utanför budgeten är det nu allt fler republikanska kongressledamöter som ställt in sig på att det blir en nedstängning av det gigantiska departementet. Flera av dem menar dessutom att det är bättre att ta den smällen än att ge efter för Obamas krav.

– En nedstängning av DHS är en samling ord som inte riktigt har den innebörd som många tillskriver dem, säger representanthusledamoten Mo Brooks.

Han får medhåll från partikamraten Steve King, även han en ledamot av representanthuset.

– Vi kommer inte att få en nedstängning på grund av det här, sade han och förklarade att DHS "viktigaste verksamheter" kommer att fortsätta men att "en och annan löneutbetalning kan bli försenad".

King menar att det handlar om att ta strid för konstitutionen eftersom han anser att Obamas självsvåldiga amnesti är olaglig då den saknar stöd från kongressen.

– Tänk vilket pris som fick betalas för konstitutionen och vår rättsstat, säger han.

– Eller ska vi förklara för dem som ligger begravda på kyrkogården i Arlington att vi inte tänker försena några löneutbetalningar utan att vi hellre offrar vår konstitution?

Situationen försvåras dock av att den republikanska kongressen är splittrad kring hur DHS-budgeten ska hanteras. Medan de republikanska representanthusledamöterna vill ta kampen mot Obama i budgetutformningen har de republikanska senatorerna redan nått en överenskommelse med demokraterna om att bevilja en budget med vilken Obama kan finansiera sin amnesti.

DHS är dessutom ett känsligt departement för republikanerna – något som demokraterna dragit nytta av. Terrorhotet är förhöjt efter terrordåden i Paris och Köpenhamn samt situationen i Syrien och republikanerna vill då ogärna pekas ut som det parti som stoppar finansieringen av flera av USA:s viktigaste myndigheter för terroristbekämpning.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.