Obamas amnesti för illegaler
John Boehner är talman och gruppledare för republikanerna i representanthuset.

DHS-kompromiss nådd – för en vecka

Publicerad 28 februari 2015 kl 09.18

Utrikes. Strax innan klockan sex idag på morgonen, svensk tid, lyckades det amerikanska representanthuset enas om en en vecka lång kompromiss för DHS-budgeten, rapporterar AP.

Gilla artikeln på Facebook

Efter att represententhuset med röstsiffrorna 357 för och 60 emot godkänt den temporära lösningen för att undvika en nedstängning av departementet Homeland Security (DHS) skrev president Barack Obama på budgeten med bara minutrar kvar till midnatt på den amerikanska östkusten.

Demokraterna, med gruppledare Nancy Pelosi i spetsen, anklagade republikanerna för att ha skapat en enda röra i kongressen efter att de motsatt sig att rösta ja till en budget som ger Obama pengar för att finansiera den amnesti för illegala invandrare som han utlyste förra året. Detta trots att demokraterna lika ihärdigt blockerat republikanska förslag till en budget där finansieringen av amnestin lyfts ut ur budgeten.

DHS skapades 2003 av den förre presidenten George W. Bush och är med verksamheter som Secret service, Kustbevakningen och flera olika gränskontrollmyndigheter en hjärtefråga för många republikaner. Att strypa departementets budget skulle kunna innebära en sämre gränskontroll och försvåra för myndigheterna att stoppa terrorattacker i en tid där både Frankrike och Danmark nyligen drabbats av sådana.

Detta är något som demokraterna med Obama i spetsen utnyttjat och vill använda departementets resurser för att kunna finansiera delar av amnestin för illegala invandrare. Amnestin har aldrig haft något stöd från kongressen och betraktas av många republikaner som olaglig och författningsvidrig. För att Obama ska kunna finansiera den måste han därför försöka ta pengar på andra håll från olika departements och myndigheters budgetar och det är alltså det republikanerna vill sätta stopp för.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Asylvågen 2015: Många saknar jobb – "Ett misslyckande"

Asylvågen gav ingen "superekonomi" för Sverige.. Många går på bidrag och de som jobbar har mycket låga inkomster.0 

Trump jämförs med häst och "narcissistisk pajas" i SVT

Donald Trumps ekonomiska politik är en succé.. Men det är ändå någonting mentalt fel på presidenten, enligt SVT:s vinkel.0 

Frankrike kan upplösa muslimska föreningar

Flera husrannsakningar har genomförts.. Islamister hade utfört en fatwa mot den mördade läraren.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0