Obamas amnesti för illegaler
John Boehner, sittandes, tidigare i månaden.

Allas blickar riktas mot Boehner

Publicerad 25 februari 2015 kl 19.59

Utrikes. Det politiska USA håller just nu andan medan blickarna riktas mot representanthusets majoritetsledare, republikanen John Boehner.

Gilla artikeln på Facebook

Anledningen är att budgetperioden för Homeland security – en gigantisk myndighet som har hand om frågor som berör rikets inre säkerhet – löper ut nu på fredag. Myndigheten sysselsätter över 200.000 amerikaner och ansvarar för såväl gränskontroller, terrorbekämpning samt den övergripande katastrofberedskapen i landet.

I den förnyade budgeten för myndigheten vill många republikaner strypa finansieringen av Barack Obamas självsvåldiga amnesti för illegala invandrare genom att i den tydliggöra att pengarna som avsätts ska öronmärkas till myndighetens ordinarie arbetsuppgifter och inte får användas för att förverkliga amnestin.

Men några sådana inskränkningar vill demokraterna inte veta av och man motsätter sig varje försök från den republikanskt dominerade kongressen att strypa finansieringen av den 53-årige presidentens amnestiambitioner. Bland annat har man hotat med att stoppa representanthusets möjlighet att fatta beslut i frågan genom en så kallad filibuster, en process som innebär att demokratiska kongressledamöter hela tiden begär att få fortsätta debattera frågan så man aldrig kommer fram till en omröstning.

Ett ännu tyngre besked för representanthusets republikanske majoritetsledare John Boehner kom dessutom igår efter att hans partikamrat, senator Mitch McConnell, uppgett att han är beredd att godkänna ett demokratiskt budgetförslag och därmed ge upp striden om amnestin.

– Jag har meddelat den demokratiske gruppledaren i senaten att jag gärna skulle vilja samarbeta med honom kring ett betänkande om en oinskränkt DHS-budget som sträcker sig fram till 30 september, sade han enligt den konservativa nyhetssajten Breitbart.

För det utspelet får han häftig kritik från det egna partiet.

– Det här är en total seger för Obamas linje, säger en anonym republikansk senator.

– Representanthuset har inte godkänt den än, så de kanske lyckas komma på något sätt att stoppa det, men det ser mörkt ut.


Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ikea drar tillbaka sin katalog – bild på afrikan "rasistisk"

"Vi är djupt ledsna." Rasistiskt med siffror på afrikanens tröja, enligt medarbetare.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.