Obamas amnesti för illegaler

Obamas jättemiss: 750.000 illegala invandrare har lurats registrera sig i databas

Publicerad 1 januari 2017 kl 22.51
Av Mattias Albinsson

Utrikes. USA:s president Barack Obamas storslagna plan att bevilja illegala invandrare amnesti är på väg att gå om intet, konstaterar AP. Nu kan en databas med närmare 750.000 illegala invandrare som hoppats på amnesti istället komma att användas för massutvisningar.

Gilla artikeln på Facebook

Planen började utarbetas redan 2012 och påannonserades därefter i ett TV-sänt tal i november 2014.

– Det jag ska presentera är vad jag kan göra, med mina befogenheter som president, för att få systemet att fungera bättre – samtidigt som jag samarbetar med kongressen och uppmuntrar dem att nå en tvåpartilösning för en lag som kan lösa hela problemet, sade presidenten i sitt luddigt formulerade tal för drygt två år sedan.

Tanken var att med en så kallad exekutiv förordning köra över kongressens nej och utfärda en amnesti ändå, trots ett massivt folkligt motstånd. Mellan 11 och 12 miljoner illegala invandrare beräknas finnas i USA, varav de flesta är latinamerikaner. Många av dem arbetar svart och det var framför allt dem Obama vill belöna med amnesti.

Men att skapa en gräddfil till permanent uppehålls­tillstånd för dem som brutit mot lagen var inte uppskattat. Texas, en delstat där man bedömer att runt 15 procent av de illegala invandrarna bor, gick i bräschen för en rättsprocess mot presidenten. Efter bara några veckor hade hela 26 delstater anslutit sig till upproret mot Obama.

En lokal federal domstol i Texas beslutade i februari 2015 att amnestin skulle stoppas. Efter en segdragen rättsprocess valde regeringen, med justitie­departementet i spetsen, att överklaga direkt till högsta domstolen. I somras röstade fyra av justitieråden ja till Obamas amnesti medan fyra röstade emot. Låsningen innebar att den lokala Texas­domstolens beslut stod fast och att amnestin stoppades.

Obamas manöverutrymme har efter det i princip försvunnit.

Samtidigt som regeringen arbetat med sin amnesti­plan har illegala invandrare uppmanats att ge sig tillkänna för att kunna ansöka om amnesti. Närmare 750.000 finns därför i en databas där de uppgett namn, adress, kontakt­information till släktingar med mera.

Från och med 20 januari kommer Donald Trump ärva den databasen och kan då komma att lämna över den till gränspolisen. Det skulle i sådana fall innebära att Obama av misstag förberett för mass­utvisningar av hundra­tusentals illegala invandrare, allt beroende på hur Trump väljer att agera.

Under valkampanjen hade den tillträdande presidenten en tuff retorik mot mexikaner och andra illegalt invandrade latin­amerikaner. Sedan dess har han emellertid mjukat upp retoriken något och talat om att de som är skötsamma kanske, trots allt, kan komma att få stanna i USA.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Mer från Utrikes

Asylvågen 2015: Få har jobb – "Ett misslyckande"

Asylvågen gav ingen "superekonomi" för Sverige.. Många går på bidrag och de som jobbar har mycket låga inkomster.0 

Trump jämförs med häst och "narcissistisk pajas" i SVT

Donald Trumps ekonomiska politik är en succé.. Men det är ändå någonting mentalt fel på presidenten, enligt SVT:s vinkel.0 

Frankrike kan upplösa muslimska föreningar

Flera husrannsakningar har genomförts.. Islamister hade utfört en fatwa mot den mördade läraren.0 

Vetenskap

Svenska kvinnor mördade mer än män. Sensationell ny forskning om 1800-talets våld.0 Plus

En av världens snabbaste superdatorer byggs i Linköping. Ska göra Sverige ledande inom AI.0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0