Asylvåldtäkt vid dagis
Patrik Lindvall vet inte om han ska våga skicka sina barn till dagis.

Patrik om flyktingvåldtäkten vid hans barns dagis: "Är orolig för barnens säkerhet"

Publicerad 23 januari 2017 kl 20.49
Av Mattias Albinsson

Inrikes. Två så kallade flyktingbarn från Afghanistan sitter just nu häktade misstänkta för våldtäkt mot barn på ett asylboende i Dalsjöfors utanför Borås. Boendet ligger vägg i vägg med ett dagis och nu är barnens föräldrar oroliga.
– Jag är absolut orolig för barnens säkerhet, säger småbarns­pappan Patrik Lindvall.

Gilla artikeln på Facebook

Det var för ett knappt år sedan som beskedet slog ned som en bomb bland småbarns­föräldrarna i Dalsjöfors. Det lilla samhället med drygt 3.000 invånare skulle få ett boende för så kallade ensam­kommande flykting­barn från Afghanistan och boendet skulle ligga vägg i vägg med samhällets dagis.

– Det var kaosartat redan i början. Rätt som det var sade de en dag att imorgon kommer det öppna ett HVB-hem vägg i vägg med förskolan, berättar småbarns­pappan Patrik Lindvall för Fria Tider.

– Det var väldigt mycket hysch hysch och hemlighets­makeri från kommunen och HVB-hemmets sida. Så vi krävde ett krismöte med förskolan och HVB-hemmets föreståndare, fortsätter han.

Uppemot ett tjugotal oroliga föräldrar dök upp på mötet. De ville ha svar på frågor och krävde att barnens säkerhet skulle garanteras. Patrik, som har två pojkar på dagiset, var en av föräldrarna på mötet.

– Vem vill ha en massa traumatiserade ensam­kommande flykting­barn vägg i vägg med sina småbarn? frågar han sig retoriskt.

– Man vet ju inte vad de varit med om och vad som kan hända.

Företrädarna för HVB-hemmet och kommunen försökte lugna föräldrarna och lovade att vara transparenta med information. Om det skulle inträffa någon incident så skulle föräldrarna informeras omedelbart.

Men när våldtäkten inträffade på boendet där två flyktingbarn misstänks ha förgripit sig på ett tredje barn så fick Patrik ingen information alls. Istället fick han veta om våldtäkten via lokaltidningen, inlägg på Facebook och en diskussionstråd på Flashback.

– Där hittade jag häktnings­framställan och så vidare, berättar han.

Patrik skrev ett argt brev till kommunen för att protestera mot att man inte tycks ta barnens säkerhet på allvar:

"När detta boendet startades upp så hölls det möte med förskolechefen på Dalsjögården samt med representanter från flyktinghemmet där det gavs garantier för att detta INTE var några barn med riskbeteenden som vi föräldrar behöver oroa oss för! Idag får jag läsa på BT om vad som hänt, INNAN förskolechefen går ut med information om detta?" står det i brevet som fortsätter:

"Jag får alltså läsa mig till en sådan här oroväckande och förskräcklig nyhet i media FÖRE jag får det ifrån ansvarig förskolechef. Det är under all kritik! "

Försöker ta sig in
Patrik berättar att flyktingbarnen är förbjudna att vistas inne på dagisområdet där barnen leker, men att de på olika sätt försöker ta sig in där ändå.

– De kastar med nöje över bollar och andra grejer på förskolans område för att kunna komma in där, säger han.

– I min värld är det väldigt konstigt. De har ju inte på området att göra överhuvudtaget!

Han säger också att det inte känns bra med gängen av män från tredje världen som står utanför dagiset och röker.

– Det är ju ensamkommande flyktingbarn! De ska inte stå där och röka, hur har de ens tillgång till cigaretter? frågar han sig.

Patrik och mamman till barnen är oroliga och vet knappt om de ska våga skicka sina pojkar till dagiset längre. Förra veckan tog de ett drastiskt beslut:

– Samma dag som vi fick reda på att detta hade hänt valde vi att ha kvar våra barn hemma, berättar han.

– Antingen att jag var hemma med dem, mamman, eller andra anhöriga.

Under måndagen valde de att låta barnen gå till dagiset igen.

– Men det är efter löften från kommunens säkerhetschef Bo Hansson om att kommunen tar detta på allvar! förklarar Patrik.

– Han är den ende på kommunen som jag känner tillit till.


Nyheter från förstasidan

Bah Kuhnke nobbad som EU-talman efter rasistattack

MP-profilen fick rungande nej av Europaparlamentet. Anklagade ledamöterna för att vilja skicka ut henne ur Europa.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.