Bombdåd i Göteborg utreds som hämnd mot polisen

Publicerad 23 augusti 2019 kl 13.19

Inrikes. Torsdagskvällens explosion på Gärdsås torg i Göteborg kan vara en motreaktion på polisens tillslag mot ett lokalt kriminellt nätverk, skriver nu polisen på sin hemsida.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid 20-tiden på torsdagskvällen som polisen larmades om en kraftig explosion på Gärdsås torg i Bergsjön.

"Samtal inkommer via SOS om en hög smäll som hörts på torget, med efterföljande rökutveckling. Explosionen har inträffat anslutning till en bod på torget, som fått skador i fasaden", uppgav polisen i sin händelserapport.

Bomben påverkade bland annat spårvagnstrafiken i området. Och nu tror polisen att sprängningen kan ha varit en hämnd mot polisens tillslag mot ett lokalt kriminellt nätverk.

Det är polisens officiella tes efter de inledande utredningsåtgärderna av explosionen.

– Det är inte ovanligt att vi ser motreaktioner från kriminella i samband med att vi genomför insatser som stör deras verksamhet. Vi har vissa indikationer som tyder på att explosionen kan ha koppling till ett tillslag vi gjorde tidigare under torsdagen. Detta undersöker vi nu närmare, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef.

Tidigare under torsdagseftermiddagen hade polisen genomfört ett tillslag i Kortedala. Två män födda 1986 respektive 1995 greps misstänkta för narkotikabrott. I samband med tillslaget hittade polisen drygt fyra kilo misstänkt hasch som togs i beslag.

– Vi fortsätter vårt prioriterade arbete mot de kriminella nätverken i nordöstra Göteborg. Narkotika är en av de viktigaste inkomstkällorna för den grova organiserade brottsligheten och därför jobbar vi hårt för att strypa den verksamheten och få bort narkotikan från gator och torg, förklarar Fredrik Lennartsson.


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0