Elpriserna
Pågen i Göteborg.

Brödjätte stoppas av elbrist – jämför Sverige med u-land

Publicerad 3 juni 2019 kl 22.31

Inrikes. Brödjätten Pågen hindras nu från att expandera sin verksamhet i Malmö på grund av att elbolaget Eon inte längre kan garantera el till bolaget, uppger SvD Näringsliv.

Gilla artikeln på Facebook

© A. Quintano

Mark Zuckerberg är vd för Facebook.

Det var år 2015 som Mark Zuckerbergs IT-bolag Facebook fick 103 miljoner skattekronor i bidrag till sin datahall i Luleå. Nyligen satsade regeringen på datacenter även åt Google, trots att satsningen nästan inte skapar några jobb och tros att hallarna på sikt kan ge elpriser på 3 kronor per kilowattimme i hela Sverige, skrev Aftonbladet då.

Nu kommer notan. Den 20 maj varnade elnätsföretaget Ellevio för en akut elförsörjningsbrist i Stockholm som hotar tillväxten.

– Vi befinner oss i ett historiskt akut läge, sade en talesman för bolaget.

Och nu kommer fler konkreta exempel på vad elbristen kan leda till.

Under måndagskvällen uppger SvD Näringsliv att brödjätten Pågen bordlägger sina planer på att expandera verksamheten i Malmö. Detta eftersom kraftbolaget Eon inte längre kan garantera att det planerade bageriet får tillräckligt mycket el.

– Strömbrist är något man hör talas om i u-länder, säger Pågens vd Anders Carlsson Jerndal till tidningen.

Företaget, som redan anställer 800 personer i staden, vill alltså växa men kan inte på grund av elbristen.

– Det påminner om gruvdriften i afrikanska länder. Sverige har låtit sig förvandlas till en slags bananrepublik, eller rättare sagt bananmonarki där vi skänker bort våra naturtillgångar för småpengar, sade kritikern Lars Wilderäng till Aftonbladet i samband med att regeringen slöt det så kallade Zuckerberg-avtalet med Facebook.

I april rapporterades det om att elbrist hotar södra Skåne eftersom Eon helt kan tvingas stänga ned elproduktionen i Heleneholms kraftvärmeverk. Detta på grund av Löfvenregeringens extrema klimatskatter, i form av en åttadubbling av koldioxidskatten och en tredubbling av energiskatten för just kraftvärmeanläggningar.

Sveriges Radio skriver att Eon stänger ner elproduktionen i Heleneholm redan i sommar, eftersom skatterna "gör det för dyrt att fortsätta".

Enligt civilingenjören och klimatdebattören Lars Bern handlar klimatskatterna egentligen om att politikerna behöver få in mer skattepengar till den alltmer vanskötta svenska ekonomin. Men eftersom inkomstskatterna redan är på maxnivå, använder man "klimatbluffen", som han har kallat det, som en förevändning.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Finsk studie: Människan påverkar inte klimatet. Molnen styr den globala temperaturen, enligt forskarna.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0