Nottingham.

Brittisk medelklass på väg att försvinna

Publicerad 30 maj 2014 kl 08.11

Samhälle. Om 30 år kommer den brittiska medelklassen i praktiken vara utdöd, och kvar blir ett stort "proletariat" som lyder under en liten, förmögen elit. Åtminstone om man får tro ekonomen David Boyle, som är rådgivare åt Storbritanniens regering.

Gilla artikeln på Facebook

Under ett tal på årliga Hay Festival i Wales konstaterade Boyle att medelklassen inte kommer att kunna hänga med i de kraftigt ökande bostadspriserna, som han menar är en följd av bankernas manipulation av marknaden.

– Det som är riktigt skrämmande är att om bostadspriserna de kommande 30 åren stiger lika mycket som de har gjort under de senaste 30 åren så kommer ett genomsnittligt hus i Storbritannien att kosta 1,2 miljoner pund (motsvarande drygt 13 miljoner kronor), sade han enligt Telegraph.

För att kunna äga sitt eget hem under sådana förhållanden skulle personer ur den traditionella medelklassen bli tvungna att arbeta i princip hela sin vakna tid. Resultatet blir att det kommer att vara få förunnade kunna äga en egen bostad i framtiden utan skyhöga banklån.

– Vi är på väg mot ett märkligt samhälle med en liten elit och en stor, spretig och kämpande massa, ett nytt proletariat, sade David Boyle, som just nu arbetar med en rapport för brittiska finansdepartementet.

Han menar att det är det växande missnöjet inom medelklassen som gör att partier som Ukip vinner framgångar.

– Medelklassen måste vakna upp och skapa en politisk rörelse som kan förhindra detta från att hända. Men jag tror inte att Ukip är den rörelsen, sade Boyle, som själv är knuten regeringspartiet Liberaldemokraterna.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0