Terrordåden i Bryssel
Mohamed Belkaid i samband med att han greps för ett brott 2013.

Brysselterroristen Mohamed var "svensk"

Publicerad 18 mars 2016 kl 12.50

Inrikes. IS-terroristen Mohamed Belkaid, som dödades i samband med ett polistillslag i Bryssel, var under flera år bosatt i Sverige och är fortfarande folkbokförd där. Han dömdes under tiden i Sverige för ett stort antal brott men slapp gång på gång utvisning.

Gilla artikeln på Facebook

Belgisk polis slog till mot misstänkta terrorister i en lägenhet i södra Bryssel på tisdagseftermiddagen. De blev beskjutna och i samband med skottlossningen dödades en av terroristerna, 35-årige Mohamed Belkaid.

Nu framkommer att Belkaid under flera år levde som kriminell invandrare i Sverige. Enligt folkbokföringsregistret invandrade han från Algeriet den 11 september 2010 och han är fortfarande folkbokförd på en adress i Märsta.

– Nu har han ju precis avlidit, men normalt är det så att om en person avlider i Sverige så får vi inom ett par dagar in ett dödsbevis från läkaren, förklarar Susanna Janko vid Skatteupplysningen.

Någon gång under 2014 åkte Mohamed Belkaid till arabvärlden för att göra jihad. Brittiska Sky News har fått tag på hans "akt" från Islamiska staten, IS, där det framkommer att 35-åringen valt som "uppdrag" att utföra ett självmordsattentat i Europa. Han tog sig sedan till Bryssel, där han levde som "papperslös flykting" medan han förberedde attentatet.

Den dödade IS-terroristen förekommer med fem avsnitt i det svenska belastningsregistret. Han dömdes första gången i mars 2011 för grov stöld efter att tillsammans med en okänd kumpan ha stulit väskor från privatpersoner i centrala Stockholm till ett värde av tiotusentals kronor.

Mohamed Belkaid dömdes de efterföljande åren för en rad liknande brott. Sista domen, för brott mot knivlagen, är från maj 2013. Trots den återkommande brottslighet som 35-åringen ägnade sig åt dömdes han aldrig till utvisning av de svenska domstolarna.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.