"Bullerbyn" blir reservat

Publicerad 19 april 2020 kl 17.50

Kulturnyheter. Stensjö by utanför Oskarshamn, känd som inspelningsplats för filmatiseringarna av Barnen i Bullerbyn och Emil i Lönneberga, har i veckan fått status som kulturreservat. Det rapporterar SVT Nyheter Småland.

Gilla artikeln på Facebook

Reservatsstatusen innebär bland annat ett starkare skydd mot fysiska förändringar.

Planen för hur byn och området runtomkring ska skötas blir också tydligare. Målet är att återskapa hur det såg ut i Småland runt det förra sekelskiftet.

– Vi ska försöka få till den skötsel som var på 1900-talets början. Ett led i det är att återskapa trädgårdarna här på Stensjö och vi har i veckan anställt en trädgårdsmästare med utbildning på historiska trädgårdar, säger Hans Nilsson, tillsynsman på Stensjö by, till SVT.

Under våren har Stensjö by haft fler besökare än vanligt, vilket kan bero på att fler söker sig till naturaktiviteter under coronakrisen.

– Parkeringen har varit full. Vår besöksräknare har under mars månad visat ungefär 2 000 besökare, och det är vad vi brukar ha på en sommarmånad, säger Hans Nilsson till SVT.


Så censurerar journalisterna om invandringen. "Studio Ett"-veteranen beskriver nu sina egna erfarenheter från Sveriges Radio.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus