Feministen Cissi Wallin döms för grovt förtal

Publicerad 9 december 2019 kl 14.11

Lag & Rätt. Kändisfeministen Cissi Wallin döms nu för de uppgifter hon publicerade på Instagram där hon skrev att hon blivit våldtagen av den förre Aftonbladet-journalisten och feministiske debattören Fredrik Virtanen.

Gilla artikeln på Facebook

Det blir en fällande dom mot Cissi Wallin på grund av det hon skrev om Aftonbladets Fredrik Virtanen.

Tingsrätten förklarar bakgrunden med att Wallin och Virtanen träffades 2006. Hon anmälde sedan, 2011, att hon blivit våldtagen av honom 2006. Förundersökning inleddes, men lades senare ned.

"Mellan oktober 2017 (i samband med metoo-uppropets genombrott) och augusti 2018 publicerade kvinnan flera inlägg om mannen på Instagram och Facebook. Inläggen fick mellan ca 2.000 och 37.000 'gilla'-markeringar. Det är med anledning av dessa inlägg som kvinnan åtalades", skriver tingsrätten.

Rätten konstaterar i domen att Wallin i de aktuella inläggen pekar ut Virtanen som våldtäktsman och att hon därigenom lämnat uppgifter som är förtalsgrundande.

Men den som lämnat förtalsgrundande uppgifter ska ändå inte dömas för förtal, om det varit försvarligt att lämna uppgifterna. Tingsrätten har dock kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman på det sätt hon gjort.

– Uppgifterna har varit av mycket allvarligt slag, avsett händelser som låg långt tillbaka i tiden och lämnats till ett mycket stort antal personer. Tingsrätten har beaktat att mannen är en offentlig person som fått tåla lite mer, kvinnans syfte med uppgiftslämnandet och det sammanhang som uppgifterna lämnats i men har ändå kommit fram till att det inte varit försvarligt att peka ut mannen som våldtäktsman, säger rättens ordförande, chefsrådmannen Malou Lindblom, i en kommentar.

När uppgiftslämnandet inte är försvarligt spelar det ingen roll om uppgifterna var sanna eller om Wallin hade skälig grund för dem, konstateras det. Tingsrätten har därför inte prövat om så var fallet.

Tingsrätten har kommit fram till att brottet ska bedömas som grovt, men mot bakgrund av att Wallin är ostraffad och lever under ordnade förhållanden döms hon till villkorlig dom och 100 böter. Hon ska också betala skadestånd till mannen med sammanlagt 90.000 kr.

– Kvinnan har vid upprepade tillfällen under en längre period lämnat uppgifter om att mannen gjort sig skyldig till mycket klandervärd brottslighet. Det har funnits en betydande risk för att de som tagit del av uppgifterna fäst tilltro till dem. Det är bland annat mot den bakgrunden som tingsrätten vid en samlad bedömning funnit att kränkningsersättningen ska bestämmas till 80.000 kr, säger Lindblom.

Rätten var enig.

Cissi Wallin har nekat till brott, precis som Fredrik Virtanen har nekat till alla anklagelser om våldtäkt och sexövergrepp.


Brottsvåg på badhusen

"Jag befann mig i en sexuell nödsituation." Roade sig med att dyka från hopptornet efter våldsamma övergreppet, medan pojken fick föras till sjukhus.0 Plus

Ärliget och uppriktighet ingen social konstruktion. Beteendet beror på männens testosteronnivåer, visar forskning.45 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om systemet som används för att byta befolkning.0 

Mer från Lag & Rätt

Högsta domstolen höjer snatterigräns

Starkare skydd för konsumenter som stjäl.. Beloppet höjs för att följa konsumentprisindex.0 

Svea hovrätt får sex nya hovrättsråd. Samtidigt tillsatte Löfven tolv nya rådmän i landets tingsrätter.0 

Vetenskap

TV4: "Vikingarna hade klimatångest". Modern nytolkning av runorna på Rökstenen.0 

Forskare: Allt viktigare äta rött kött. Varningen: Näringsnivåerna i växter sjunker allt mer.0 

Kultur

"The Office"-stjärnan hyllas för "brutal roast" av Hollywood-eliten. Ricky Gervais gjorde mos av politiskt korrekta kändisar.0