Clintons mailskandal

Clinton i blåsväder för mailvanor

Publicerad 5 mars 2015 kl 18.02

Utrikes. USA:s förra utrikesminister Hillary Clinton befinner sig just nu i blåsväder efter att det framkommit att hon under sin ämbetstid använt ett privat e-postkonto för att skicka e-post av känslig karaktär.

Gilla artikeln på Facebook

© Michael Kovac

Hillary Clinton.

Upptäckten gjordes efter att USA:s representanthus öppnat en utredning kring terrorattacken i Benghazi i Libyen den 11 september 2012 då bland annat den amerikanske ambassadören J. Christopher Stevens samt två CIA-agenter, som i ett topphemligt uppdrag varit med och anstiftat revolutionen i Libyen, dödades.

Skulden för attacken lades omedelbart på filmen "Innocence of muslims", skapad av koptiska kristna i Egypten, och det rådde konsensus bland både politiker och media om att det var filmen som triggat terrorattacken. Förra våren framkom dock uppgifter om att den versionen ursprungligen kom från den amerikanska regeringens rådgivare Ben Rhodes som i mailkorrespondens med USA:s FN-ambassadör Susan E. Rice uppmanade henne att lägga skulden på de egyptiska filmskaparna för att rikta uppmärksamheten bort från USA:s politik och hemliga CIA-verksamhet i Libyen.

När uppgifterna om mailkorrespondensen nådde USA:s representanthus tog den republikanske talmannen John Boehner initiativ till en egen utredning av terrorattacken och man begärde bland annat att få granska e-post som skickats till och från den förra utrikesministerns e-postadress. I samband med det framkom att Hillary Clinton under sin tid som utrikesminister i stor utsträckning använde sitt privata e-postkonto även för att skicka mail av känslig karaktär som hade med hennes ministerämbete att göra.

Enligt AP rör det sig om 55.000 sidor e-postkorrespondens och Clintons mailvanor kan eventuellt ha inneburit en säkerhetsrisk för det amerikanska utrikesdepartementet. Det har dessutom framkommit uppgifter om att Clinton ska ha raderat ett stort antal mail, vilket försvårat möjligheten att granska hennes arbete.

Bild:

© Twitter

Hillary Clinton skriver om sina mail på Twitter.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.