Clintons mailskandal
Obs! Bilden är ett montage.

Hillary Clinton togs in för förhör av FBI

Publicerad 3 juli 2016 kl 19.28
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Demokraternas tilltänkta presidentkandidat Hillary Clinton togs igår in för förhör av USA:s federala polismyndighet FBI. Det skriver bland annat CNN.

Gilla artikeln på Facebook

© Vita huset

Loretta Lynch.

Förhöret, som är ett led i utredningen av den mejlskandal som omgärdat Clinton, pågick i tre och en halv timmar och hölls på FBI:s högkvarter i Washington D.C.

Clintons presstalesman Nick Merrill valde att i ett pressmeddelande kalla förhöret en "frivillig intervju" och uppgav att den demokratiska toppolitikern var "glad över att få bistå justitiedepartementet" i utredningen.

USA:s presidentval 2016

Riskerar åtal
Hillary Clinton riskerar åtal för hur hon hanterade sekretesstämplad e-post under sin tid som utrikes­minister. Istället för att använda den e-postserver som Vita huset erbjöd använde hon sig av en privatägd server, något som kan ha äventyrat säkerheten för tusentals e-postmeddelanden.

Att Clinton använde en privat server har också försvårat för journalister och allmänhet som velat ta del av korrespondens som omfattas av den amerikanska offentlighetsprincipen.

Det var också så skandalen började nystas upp. Den amerikanska nyhetsbyrån Associated Press begärde att få ta del av Clintons mejl redan 2010, men fick trots upprepade förfrågningar aldrig något svar. Förra våren, efter att ha väntat fem år, gick nyhetsjätten till domstol och stämde den amerikanska regeringen.

Clintons väntade motståndare i höstens presidentval, republikanen Donald Trump, har upprepade gånger krävt att Clinton ställs inför rätta för mejlskandalen.

"Det är omöjligt för FBI att inte rekommendera att åtal väcks mot Hillary Clinton. Det hon gjorde var fel!", skriver han på Twitter.

Kontroversiellt möte
Mejlskandalen har förvärrats av att Clintons make, tidigare presidenten Bill Clinton, under veckan träffade justitieminister Loretta Lynch som ytterst ansvarar för utredningen. De pratade privat med varandra i 30 minuter, något som väckt frågor om hur pass oberoende utredningen egentligen är.

Media har pressat Lynch om vad hon och Bill Clinton pratade om under de 30 minuterna. Justitieministern hävdar att hon inte pratade om utredningen med Bill Clinton och att hon heller inte pratat med eller tänker prata med president Barack Obama eller någon annan i regeringen om utredningen.

Men konservativa och övriga republikanska kritiker är inte övertygade och kräver att en oberoende utredning tillsätts. Även i CNN, som anses stå närmare Demokraterna, har Lynch kritiserats för att inte ha insett det olämpliga i att umgås privat med Clinton.


Hänger lappar med budskap på liken. "Jag heter Sajal, Jag våldtog... Det här är mitt straff" skrev lönnmördaren på sitt tredje offer.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Var tionde får långtidscovid. Nya svenska studien.0 

Antidepressiva gör fiskar nervösa och fega. Ändrar sitt beteende på grund av läkemedel i vattnet.0 

Kultur

Samiska aktivisten: Svenskarna är ett "kolonialt folk". Anklagas för att ha "stulit" samernas land.0